Pablo066 Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Witam Zakupiłem ostatnio Renault Megane 1.416V 2000 rok i chciałbym wymienić świece zapłonowe. Do tej pory jeździłem troche starszymi autami i gdy otworzyłem maskę z myślą lokalizacji świec, nie mogłem ich znaleźć. Domyślam się, że świece znajdują się na górze i występują razem z cewkami, ale boje się, że odkręce coś niepotrzebnego. Proszę o pomoc, a najlepiej zdjęcie z lokalizacją świec zapłonowych. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_r_z_e_m_o Napisano 15 Maja 2010 Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 W tych silnikach (16V) świece znajdują się pod cewkami. Żeby się do nich dostać trzeba najpierw zdjąć cewki (odłącz akumulator) , są przykręcone jedną śrubką TORX, każda. Jak wyjmiesz cewki pod spodem będą świece, żeby je wykręcić potrzebujesz klucza 16 z długą przedłużką ok 20-25 cm. Inaczej nie dasz rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo066 Napisano 16 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Dzięki wielkie za informacje, czyli są tak jak myślałem, ale bałem się od razu rozkręcać pół motoru, żeby niczego nie uszkodzić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yetiwest Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Jak będziesz wymieniać świece zapłonowe proponuje sprawdzić jakiej firmy masz cewki zapłonowe. Jeżeli okaże się że posiadasz cewki Sagem to proponuję się zaopatrzyć przynajmniej w jedną parę zapasową cewek. Sam miałem cewki Sagem i stwierdziłem że skoro działają to nie ma co kombinować i wydawać kasy, stwierdziłem co innego jak padła mi jedna, później padała druga. Wymieniłem już wszystkie cewki teraz dobre sagemy worze jako ewentualny zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts