TouRinG Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Witam, Muszę wymienić łożysko z tyłu w mojej megance. Przeszukałem forum i znalazłem kilka tematów odnośnie wymiany łożyska ale w sumie nie ma nic konkretnego co by mi wyjaśniło całą sytuacje. Pierwsze pytanie czy ktoś już to robił i czy są jakieś niespodzianki przy wymianie?? Wystarczy tylko wycisnąć stare i wcisnąć nowe w tarcze czy trzeba coś jeszcze zrobić?? Najważniejsze jednak pytanie to jakie łożysko polecacie. Mam do wyboru firmy: Fag za 220 zł Optimala za 140 zł Ruville za 130 zł Które łożysko jest najlepsze?? Chciałbym zaznaczyć że mam zamiar to robić samemu w warunkach garażowych. Czy jest w ogole opcja żeby mi się to udało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Chciałbym zaznaczyć że mam zamiar to robić samemu w warunkach garażowych. Czy jest w ogole opcja żeby mi się to udało??jeśeli masz prase i doświadczenie to nie ma problemu.Jeżeli chodzi o firmę to wybrałbym SKFa ktorego nie ma na Twojej liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Niedawno wymieniałem łożysko w moim megane IphI z tyłu (bębny). Nie potrzeba prasy, wystarczy duże imadło albo tak ja ja zrobiłem czyli długa śruba na klucz 30 + nakrętka+ duże grube podkładki. Co do tych podkładek to kilka wielkości łożyska, kilka o kilka mm mniejszych (w moim przypadku o 2) i duże podkładki znacznie większe niż łożysko żeby sobie zaprzeć o tarczę. No i oczywiście 2 solidne klucze 30mm ;) Podkładki powinny być naprawdę grube bo przy kręceniu się łatwo wyginają. Ja za jednym razem wygiąłem naraz 3 po 3mm takich kwadratowych z castoramy, tak że siły są nie małe ;-) koszt takiego ściągacza domowej roboty to mniej niż 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 marcindj, tylko,że w M2 na tarczy jest pierścień ABSu na który trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TouRinG Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 dzięki koledzy za porady. Wezmę pod uwagę też te SKF:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi