Tommi3737 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Od czasu kiedy kupilem auto nurtuje mnie pytanie 'czy ja napewno mam poduszke powietrzną kierowcy czołową?' Pytanie: 1)Jak sprawdzic czy poduszka jest obecna i czy jest aktywna(a nie np ktos wsadzil rezystor) 2)Która z wtyczek przy kierownicy jest odpowiedzialna za poduszke? Mialem taki pomysl aby odpiąć tą wtyczke i zobaczyc czy pojawi mi sie błąd airbag-tylko kolejne pytanie czy po ponownym podłaczeniu poduszki bład zniknie? Czy ewentualne odpięcie akumulatora wystarczy aby usunąć błąd? 3)W którym momencie kontrolka airbag gasnie w waszych autkach? u mnie gasnie dokladnie w tym samym momencie z SERVICE, ale jesli zrobię tak ze przekręcę zapłon, cofnę i od razu przekręce ponownie do zapłonu to zapali mi sie tylko service-kontrolka airbag jest zgaszona. 4)Czy aby wyjąć poduszke z kierownicy wystarczy odłączyc akumulator i odkręcic dwie srubki z tyly kierownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 To co chcesz zrobić jest ryzykowne. Po pierwsze nie wolno odpinać poduszki jeżeli jest napięcie ! Po odłączeniu poduszki (bez akumulatora!!!) błąd pojawi się w komputerze i raczej nie zniknie. U mnie kontrolka poduszki gaśnie tak samo jak u ciebie. Zrób jak piszesz w pkt. 4 Odłącz akumulator i odkręć 2 śrubki z tyłu kierownicy. Delikatnie podnieś osłonę i zobaczysz czy poduszka jest pod spodem czy tylko zaślepka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi3737 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 To co chcesz zrobić jest ryzykowne. Po pierwsze nie wolno odpinać poduszki jeżeli jest napięcie ! Przecież napisałem powyżej że "4)Czy aby wyjąć poduszkę z kierownicy wystarczy odłączyć akumulator i odkręcic dwie srubki z tyly kierownicy?" Także chyba nie doczytałeś odnośnie akumulatora. Dzięki za info w sprawie kontrolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Tommi3737, widzę że szukasz odpowiedzi zarówno na MCKP jak i tutaj. Tutaj jednak jest już dużo napisane o poduszkach, błędach i sposobach wyjmowania poduszek. Temat zamykam, bo się już wielokrotnie powtarzał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi