Nazir Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam. Zacznę od początku. Jakiś tydzień temu zauważyłem, że nie działa mi prędkościomierz. Poczytałem forum i znalazłem odpowiedź- zaśniedziałe styki w kostce koło akumulatora. Przeczyściłem i... ułamałem jeden ze styków w kostce(potem się okazało, że jeszcze ok 2 cm kabla jest zaśniedziałe). Połączyłem ten kabelek po za kostką za pomocą konektorków i zaizolowałem nakładką. I od tamtego czasu mam problem ze wskazaniami komputera dotyczącymi spalania chwilowego. Przy ruszaniu w dzień z I-go biegu zazwyczaj komputer wskazywał coś ok 15l/100. Po w/w zabiegu z kabelkiem wartość ta na każdym biegu do III-go dochodzi czasami do 20l/100 bez włączonej klimy Macie jakieś pomysły co do przyczyny takich wskazań a może to normalny wynik? Styl jazdy mi się nie zmienił, silnik 1.6 16V 2000r Przebieg 175 000 km Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19Urban94 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 W thalii jaką jeździliśmy z silnikiem 1.2 16V to na III biegu przy ok 2k obrotów jak się wcisnęło pedał do podłogi to obroty woooooooooooooooolny rosły, a spalanie było ok. 22l/100km... Ciekawy jestem dlaczego.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiu83 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Zacznę od początku. w sumie tak najlepiej ;) Nie kręć silnika tak wysoko to i spalanie będzie pokazywał mniejsze, poza tym pobaw się gazem na III tak w zakresie 2-4 tysiące i poobserwuj co się dzieje ze spalaniem. Wynik 20 litrów podczas przyspieszania jest wynikiem bardziej normalnym niż śnieg na początku grudnia ;-) nie masz się czym martwić- no może oprócz ciężkości nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19Urban94 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ciekawe ile u mnie w 1.9dti jest spalania chwilowego, jak przy 2 tysiącach się wdusi gaz w podłoge do 4tyś obrotów, jak wciąga w fotel... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiu83 Napisano 10 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 1.9dti ;) 5,5 pewnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Los_Dawidos Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Zacznę od początku. w sumie tak najlepiej Nie kręć silnika tak wysoko to i spalanie będzie pokazywał mniejsze, poza tym pobaw się gazem na III tak w zakresie 2-4 tysiące i poobserwuj co się dzieje ze spalaniem. Wynik 20 litrów podczas przyspieszania jest wynikiem bardziej normalnym niż śnieg na początku grudnia ;-) nie masz się czym martwić- no może oprócz ciężkości nogi. Sorry, że odgrzewam stary temat. Ogółem cały komputer jest dla mnie trochę dziwny. Chwilowe spalanie pojawia się dopiero przy 35km/h. Początkowo u mnie chwilowe spalanie przy przyspieszaniu dochodziło do ok. 15-16 litrów, teraz spokojnie przekracza 20. Często jeżdżę także Kugą 2.0 TDCi i tam normalnie przy ruszaniu na "jedynce" wychodzi nawet ponad 40 litrów, ale w Megance nigdy tak nie miałem, żeby było ponad 20 przy normalnej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pelson91 Napisano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Często jeżdżę także Kugą 2.0 TDCi i tam normalnie przy ruszaniu na "jedynce" wychodzi nawet ponad 40 litrów, ale w Megance nigdy tak nie miałem, żeby było ponad 20 przy normalnej jeździe. To akurat standard. Volvo V70 mojego ojca pokazuje 99.9 l/100km spalania chwilowego jak go butuję do oporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filo Napisano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Maximum co mi pokazał komputer spalania chwilowego to 27 litrów ale to przy ostrym przyśpieszaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychup Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 E tam, ja już widziałem 32 litry! :) Komputer zaczyna pokazywać spalanie chwilowe po przekroczeniu 30 km/h i to jest normalne. Tak samo, jak po przejechaniu paru set metrów po wyzerowaniu komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 W Megane/Scenic I max wskazanie komputera to 30 litrów. W dCi jeszcze chyba 25l nie przekroczyłem (max obciążenie), natomiast w Scenicu F4R 29,9 to standard przy przyspieszaniu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkwiecisty Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 zgadza sie :) też nie przekroczyłem w dci 25, ale nie jeszcze juz z włączonym akutalnym spalaniem, po co ma mnie to boleć:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianpop Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 U mnie w dci max 27 oczywiście przy ostrym przyśpieszaniu pod górę na 2 biegu. Zastanawiam się jak kolega z 1 postu sprawdzał spalanie chwilowe na 1 biegu, bo u mnie to raczej niemożliwe, bo spalanie chwilowe komputer pokazuje po przekroczeniu 35 km/h. Osiągniecie takiej prędkości na I biegu byłoby przynajmniej nierozsądne. :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meganecoupe02 Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 damianpop, w benzynie można szybciej pojechać na jedynce niż w dieslu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts