top1 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam, Poniewaz rozstaje sie z moja meganka ( megane I coupe I 8V 1998r 2.0), opisze jak naprawilismy sytuacje kiedy wskakiwal tylko 5 bieg. Moze zaoszczedzic to forumowiczom troche czasu i pieniedzy. A wiec nie trzeba wyciagac skrzyni, trzeba spuscic jednak z niej olej. Odkrecamy w skrzyni klapke ( dostajemy sie do niej z boku odkrecajac kolo i nadkole po stronie kierowcy i dzwigajac nieco samochod - klapka na foto nr.3 ). Wine za wszystko ponosi wodzik, ktory przesunal sie za 5 bieg. Przyczyny mogly byc dwie: zbyt gesty olej w skrzyni ( pozniej wymieniony na rzadszy i sytuacja nie powtorzyla sie do dzisiaj - przez 2 lata) - awaria zdarzyla mi sie w zimie zaraz po odpaleniu ( kiedy olej byl jeszcze gesty ). Druga przyczyna mogla byc sprezyna, ktora zbyt slabo dociskala kulke, ktora wskakuje w karby w wodziku kiedy wrzucamy bieg ( sprezyne ta lekko rozciagnelismy i wlozylismy spowrotem - ostatnie foto ). Naprawa: spuszczamy olej ze skrzyni, odkrecamy nadkole, dzwigamy nieco samochod zeby miec lepsze dojscie, odkrecamy klapke z boku skrzyni ( na 3 srubach ) - teraz mamy dojscie do wszystkiego. Problemem jest wodzik - pokazany strzalkami na czerwono, ktory wskoczyl za daleko. Popychamy go troche w nasza strone - teraz biegi powinny zaczac chodzic normalnie. Mozemy rozciagnac troche sprezyne ( ktora jest widoczna na foto nr.5), zeby mocniej dociskala kulke do wodzika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrulo Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 A w 1.4 8v podobnie by wygladała naprawa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
top1 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 patrulo: Nie mam zielonego pojecia, moj samochod naprawialem ( a wlasciwie mechanik mi naprawial ) na slepo bazujac na postach z tego forum. Pierwsza diagnoza mechanika ( ktory nie mial duzo do czynienia z megankami ) byla - na 99% poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie, ale OK sprobujemy. Jak widac udalo sie dzieki forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrulo Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie ja skrzynie mam dobrą tylko tak się pytałem z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 patrulo, na 99% poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie, ale OK sprobujemy To były słowa mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornikcornik Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Wielkie dzięki za ten temat!!!!!!!!! .Miałem to samo w Renault Megane 1.4 eco wchodził tylko piąty bieg. Byłem u mechanika i mi powiedział od 350zł do 500zł za to na szczęście znalazłem się tu 2 godz. i 400zł w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek555 Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Miałem ten sam problem w scenicu 1,6 98r.Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Problemem jest wodzik - pokazany strzalkami na czerwono, ktory wskoczyl za daleko. Popychamy go troche w nasza strone... W "naszą stronę", to znaczy w stronę silnika, czy na zewnątrz w stronę lewego boku samochodu? Pytam czysto teoretycznie, bo (odpukać) problemu ze skrzynią nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ww13 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) Witam, przede wszystkim dziękuję Top1 za ten post. Właśnie w moim Kangoo dzisiaj to zrobiłem. Zdjęcia pokazują prawidłowy wygląd skrzyni. Przy zablokowaniu zaznaczony wodzik jest schowany (przesunięty w stronę silnika) i należy go wyciągnąć na zewnątrz (w lewą stronę samochodu). Najwygodniej zrobić to zagiętym w haczyk drutem przez otwór w ściance skrzyni (poniżej wodzika) zaczepiając za koło zębate, które jest widoczne przez ten otwór. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. WW13 Edytowane 8 Lutego 2012 przez ww13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsk44 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam. Mam renault Laguna 1.8 8V 1997r i dzis wieczorem wyskoczyl mi ten sam problem o którym piszecie powyżej. Jeszcze po południu wyjezdzałem z podwórza aż tu... szok, jak piszecie koledzy zginęły mi po odpaleniu auta wszystkie biegi, 1 2 3 4 nawet wsteczny a wchodzi mi tylko piaty. Skrzynię mam JB3 w mojej Lagunie. Może ktoś miał podobną sytuacje z Laguną 1.8 i podpowie czy również w moim aucie może być ta sama sytuacja. Zabralbym sie zaraz dzisiaj do naprawy tej usterki. Wiem, że skrzynie w Megane i Lagunie z roczników 97, 98 są podobne. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 (edytowane) WW13, to wiele wyjaśnia, dzięki. @dsk44 - najszybciej się dowiesz, jak po prostu sprawdzisz i spróbujesz (na początek może przez korek). Koledzy powyżej to ładnie opisali. Edytowane 9 Lutego 2012 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsk44 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dodam, jak zauważyliscie poddałem temat o Renault Lagunie, oczywiście mam również renault Megane którym jeżdzi syn, ale ona sprawuje sie znakomicie, niedawno zresztą zakładałem do niej LPG STAG-4 i spisuje sie bardzo dobrze. Ponieważ rozpaczliwie szukam po forach o awarii mojej skrzyni biegów trafiłem tutaj do Was i chciałbym tylko wiedzieć czy może również w Lagunie mogę podobnie jak koledzy wyżej naprawić usterkę. Oczywiście wielki szacunek dla kolegi powyżej, który poddał temat i wielu fanom Renault pomógł rozwiązać problem. . Chciałbym i ja również skorzystać z Waszego sposobu naprawy, bo koszty mechanika uffff lepiej nie mówić. /0cool: proszę tak nie krzyczeć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Konstrukcyjnie to wszystkie skrzynie są podobne niezależnie czy to Laguna Megane czy Clio itd.. :) Zacznij od odkręcenia motylka od wlewu oleju i spróbuj przepchnać wodzik. Tu jest troche na ten temat: http://megane.com.pl/topic/35469-brak-biegow-pozostal-tylko-piaty-bieg/ . A w skrócie tak jak kolega adamangel napisał: Masz kolego rację, ale przy "moim" sposobie:1.Otwierasz maskę :) 2.Odkręcasz korek wlewu oleju do skrzyni biegów. 3.Cofasz dłuższym śrubokrętem wodzik na swoje miejsce. 4.Zakręcasz korek wlewu oleju. 5.Zamykasz maskę. 6.Cieszysz się usunięciem usterki :) U mnie pomogło w 100% !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dsk44 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Dsk44. Witam panowie. REWELACJA!!! Juz mam zrobioną skrzynie i wszystkie biegi wchodzą że aż milo. Ja pierniczę, ile musiałbym dać jakiemuś mechanikowi. Dzięki koledzy! Jesteście wielcy.. A szczególnie TOP1 który podał super manual z fotkami. Powiem tylko że ktokolwiek trafi na taką awarię w Lagunie rzeczywiście ta część skrzyni pod deklem jest prawie identyczna jak opisał kolega w megane. Po odkręceniu dekla i wszystkich śrób, oczywiście z WD puścily jak po maśle, zobaczyłem taki sam układ jak na fotkach megane. I znów kilka stówek w kieszeni. Dzięki jeszcze raz koledzy. Temat uważam za zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek1989 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Witam. Jestem tu nowy ale może i komuś się przyda wiedza jeżeli ktoś pomoże. Ostatnio wbiłem 1 auto stało oczywiście minimalnie poleciało po zębach ale szybkim rucham wybiłem na luz i po tym już nie wszedł żaden bieg a lewarek gonił w położeniu luz (wyjątkiem był wsteczny który wszedł i auto cofało) postanowiłem sprawdzić co pod autem, rozpiąłem lewarek od skrzyni chwyciłem za wybierak no ale co ani nie drgną góra duł goni zapiąłem z powrotem sprawdzam niby jedynka wchodzi a efekt przy ruszaniu jak by 3 zapięta zluzowałem puszczam auto rusza hmmmmm wkładam wsteczny już jest brak. rozkręciłem pokrywe i co zauważyłem jeden wybierak jest przesunięty a z tego co pamiętam to luz jest w pozycji na środkowych oczkach co wpada kulka ( jeden wystaje drugi wsadzony) co sądzicie o tym i czy dobrze kombinuje jeśli tak proszę o radę jak wysunąć ;) Jest to Renault Megane Coupe 2.0 16v pozostawię gg: 3577598 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi