top1 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Witam, Poniewaz rozstaje sie z moja meganka ( megane I coupe I 8V 1998r 2.0), opisze jak naprawilismy sytuacje kiedy wskakiwal tylko 5 bieg. Moze zaoszczedzic to forumowiczom troche czasu i pieniedzy. A wiec nie trzeba wyciagac skrzyni, trzeba spuscic jednak z niej olej. Odkrecamy w skrzyni klapke ( dostajemy sie do niej z boku odkrecajac kolo i nadkole po stronie kierowcy i dzwigajac nieco samochod - klapka na foto nr.3 ). Wine za wszystko ponosi wodzik, ktory przesunal sie za 5 bieg. Przyczyny mogly byc dwie: zbyt gesty olej w skrzyni ( pozniej wymieniony na rzadszy i sytuacja nie powtorzyla sie do dzisiaj - przez 2 lata) - awaria zdarzyla mi sie w zimie zaraz po odpaleniu ( kiedy olej byl jeszcze gesty ). Druga przyczyna mogla byc sprezyna, ktora zbyt slabo dociskala kulke, ktora wskakuje w karby w wodziku kiedy wrzucamy bieg ( sprezyne ta lekko rozciagnelismy i wlozylismy spowrotem - ostatnie foto ). Naprawa: spuszczamy olej ze skrzyni, odkrecamy nadkole, dzwigamy nieco samochod zeby miec lepsze dojscie, odkrecamy klapke z boku skrzyni ( na 3 srubach ) - teraz mamy dojscie do wszystkiego. Problemem jest wodzik - pokazany strzalkami na czerwono, ktory wskoczyl za daleko. Popychamy go troche w nasza strone - teraz biegi powinny zaczac chodzic normalnie. Mozemy rozciagnac troche sprezyne ( ktora jest widoczna na foto nr.5), zeby mocniej dociskala kulke do wodzika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrulo Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 A w 1.4 8v podobnie by wygladała naprawa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
top1 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 patrulo: Nie mam zielonego pojecia, moj samochod naprawialem ( a wlasciwie mechanik mi naprawial ) na slepo bazujac na postach z tego forum. Pierwsza diagnoza mechanika ( ktory nie mial duzo do czynienia z megankami ) byla - na 99% poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie, ale OK sprobujemy. Jak widac udalo sie dzieki forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrulo Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie ja skrzynie mam dobrą tylko tak się pytałem z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 patrulo, na 99% poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie, ale OK sprobujemy To były słowa mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornikcornik Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Wielkie dzięki za ten temat!!!!!!!!! .Miałem to samo w Renault Megane 1.4 eco wchodził tylko piąty bieg. Byłem u mechanika i mi powiedział od 350zł do 500zł za to na szczęście znalazłem się tu 2 godz. i 400zł w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi