Skocz do zawartości

awaria skrzyni - megane coupe 8V 2.0 1998r

top1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poniewaz rozstaje sie z moja meganka ( megane I coupe I 8V 1998r 2.0), opisze jak naprawilismy sytuacje kiedy wskakiwal tylko 5 bieg. Moze zaoszczedzic to forumowiczom troche czasu i pieniedzy.

A wiec nie trzeba wyciagac skrzyni, trzeba spuscic jednak z niej olej. Odkrecamy w skrzyni klapke ( dostajemy sie do niej z boku odkrecajac kolo i nadkole po stronie kierowcy

i dzwigajac nieco samochod - klapka na foto nr.3 ).

Wine za wszystko ponosi wodzik, ktory przesunal sie za 5 bieg. Przyczyny mogly byc dwie: zbyt gesty olej w skrzyni ( pozniej wymieniony na rzadszy i sytuacja nie powtorzyla sie do dzisiaj - przez 2 lata) - awaria zdarzyla mi sie w zimie zaraz po odpaleniu ( kiedy olej byl jeszcze gesty ). Druga przyczyna mogla byc sprezyna, ktora zbyt slabo dociskala kulke, ktora wskakuje w karby w wodziku kiedy wrzucamy bieg ( sprezyne ta lekko rozciagnelismy i wlozylismy spowrotem - ostatnie foto ).

Naprawa: spuszczamy olej ze skrzyni, odkrecamy nadkole, dzwigamy nieco samochod zeby miec lepsze dojscie, odkrecamy klapke z boku skrzyni ( na 3 srubach ) - teraz mamy dojscie do wszystkiego. Problemem jest wodzik - pokazany strzalkami na czerwono, ktory wskoczyl za daleko. Popychamy go troche w nasza strone - teraz biegi powinny zaczac chodzic normalnie. Mozemy rozciagnac troche sprezyne ( ktora jest widoczna na foto nr.5), zeby mocniej dociskala kulke do wodzika.

post-3604-1277313808_thumb.jpg

post-1-1277313808_thumb.jpg

post-1-1277313809_thumb.jpg

post-1-1277313810_thumb.jpg

post-1-1277313811_thumb.jpg

• +1 2

patrulo: Nie mam zielonego pojecia, moj samochod naprawialem ( a wlasciwie mechanik mi naprawial ) na slepo bazujac na postach z tego forum. Pierwsza diagnoza mechanika ( ktory nie mial duzo do czynienia z megankami ) byla - na 99% poszukaj sobie nowej skrzyni na zlomie, ale OK sprobujemy. Jak widac udalo sie dzieki forum.

• 1 rok później...

Wielkie dzięki za ten temat!!!!!!!!! .Miałem to samo w Renault Megane 1.4 eco wchodził tylko piąty bieg. Byłem u mechanika i mi powiedział od 350zł do 500zł za to na szczęście znalazłem się tu 2 godz. i 400zł w kieszeni.