junga Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam jestem tu pierwszy raz bo dopiero kupiłem mojego pierwszego Scenika. Zaraz po kupnie auta wymieniłem płyn chłodniczy rozrząd, pasek klinowy i olej Castrol Magnatec 10 w 40. jestem teraz w norwegi i mam spory problem gdyż w trakcie jazdy zapaliła się kontrolka service. Ustaliłem że brakuje oleju. do uzyskania stanu minimalnego musiałem wlać litr oleju!! Przy wymianie wlałem ilość oleju według katalogu i przejechałem około 2000 km. najgorsze jest to że nie stwierdziłem żadnych wycieków auto praktycznie w ogóle nie kopci, a co najciekawsze płyn chłodniczy zmienił kolor na żółty mimo że wlany był niebieski. W płynie nie ma śladów oleju więc nie mam pojęcia gdzie tyle oleju mogło się podziać. Zauważyłem tylko że olej wycieka z przepływomierza co chyba nie świadczy o niczym dobrym... Nie sprawdzałem jeszcze filtra powietrza bo jest gdzieś w zderzaku chyb. Jeżeli komuś te objawy coś mówią proszę o pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Moim zdaniem, to jednak turbina pochłania ten olej. Pewnie jest on teraz intercoolerze i reszcie dolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 junga, dokładnie podejrzewam tez uszkodzone uszczelniacze turbiny i dlatego ci spala tyle oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junga Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Moim zdaniem, to jednak turbina pochłania ten olej. Pewnie jest on teraz intercoolerze i reszcie dolotu. Czyli żeby mieć pewność musiałbym zajrzeć w te miejsca? Rozumiem że sam nic na to nie poradzę, a do domu daleko. Trochę mnie przeraża naprawa tutaj nie wchodzi w rachubę. Kolega musiał wymienić uszczelkę pod głowicą w mercedesie, zażyczyli sobie 7900,00 zł!! naprawa turbiny pewnie wyjdzie drożej. Powiecie mi tylko czy mogę wrócić tym autem do kraju dolewając oleju, nie narażając się na poważniejsze uszkodzenia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Możesz sprawdzić, odczepiając rurę na wyjściu turbiny. Jeśli tam znajdziesz swoją zgubę, to bedzie wiadomo, że to turbina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junga Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 OK Dzięki napisze co z tego wyszło dzięki i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC800 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Zastosowany przez Ciebie olej nie spełnia normy przewidzianej przez producenta dla tego silnika (ACEA B4). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Naturalnie...jakby zalał Elfa to na pewno nie ubywało by mu oleju :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junga Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 PC800 faktycznie castrol nie spełnia tej normy niestety niekompetencja sprzedawców nie zna granic, sprzedają olej jaki mają Czy jest możliwe że po wymianie oleju na elfa sytuacja się polepszy, czy silnik został trwale uszkodzony i niezbędna jest naprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Powiecie mi tylko czy mogę wrócić tym autem do kraju dolewając oleju, nie narażając się na poważniejsze uszkodzenia?? oczywiście , ale z zaleceniem nie kręcenia wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Witam, mam scenica II 1,9dci 2003r przebieg 190000km, na miejscu olej w normie, natomiast gdy jechałem nad morze 650km w jedną strone to ubyło mi litr oleju w jedna i drugi litr oleju w drugą strone , czy to turbina? Dodam że autko nic nie kopci, chodzi jak żyleta, proszę o wasze opinie. Dodam że mechanik wlał mi Mobile 0/40 pełny syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 A czego wlał 0W40 ? Czy przed zmianą oleju na ten,który piszesz też go ubywało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 nie wiem, przedtem był jakiś niemiecki, nie wiem czy ubywało bo go dopiero kupiłem, poprzedni właściciel twierdzi że nie ubywało, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 0w40 to cyba za rzadki do tego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manek33 Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Przepraszam za wprowadzenie w błąd byłem u tego mechanika i jednak wlał tam olej Mobile 5/50 pełny syntetyk [ Dodano: 2010-09-20, 07:14 ] Witam, czy jak auto jeżdziło na półsyntetyku, potem wlano pełny syntetyk i zrobiono 10.000 to czy można wrócić do półsyntetyku np. Castrol Magnatec 10/W40? Dodam że przebieg 190.000 i na 1000km 0,7l oleju ubywa, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi