boban666 Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Witam Mam problem.Gdy odpalam silnik coś strasznie chrobocze.Odgłos ten ustaje po wciśnięciu sprzęgła.Podobne chrobotanie występuje podczas jazdy na 5-tym biegu z tym że ustaje one po przekroczeniu prędkości ok 90 km/h.Prócz tego mam problem z płynnym przejściem z 1-go na 2-gi bieg , autem jakoś dziwnie narywa tak jakbym posiadał prawko od tygodnia , reszta biegów ok.Byłem z tym fantem już u trzech mechaników i każdy ma inną wersje. Pierwszy twierdzi że skrzynia biegów do wymiany.Drugi że źle założone jest sprzęgło , a trzeci że to poduszki pod silnikiem.Nie wiem już komu wierzyć i co dalej robić.Znalazłem mnóstwo tematów na forum i mam już mętlik w głowie. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Z tą zmianą biegów u mnie jest podobnie. Dodatkowo jeszcze przy ruszaniu. Praktycznie da się ruszyć bez szarpnięcia tylko na pół-sprzęgle. Tak do ok. 1k na obrotomierzu i dopiero powoli całkowite puszczenie sprzęgła. Jak przy ruszaniu nie wcisnę chociaż trochę na gaz, obroty spadają tak nisko, że samochód prawie gaśnie i dopiero po chwili (ok. 1s) zaczyna "łapać moc" do ruszenia. Ktoś mógłby pomóc w tej sprawie ? Dodam jeszcze, że ostatnio wymieniałem jedną cewkę... ale w sprawie szarpania nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Kreciq, z tego co piszesz masz dziwną technikę ruszania, bez gazu na samym sprzęgle trudno jest ruszyć, 1000 obrotów przy ruszaniu to tez mało. Ja startuje z pierwszego biegu w zależności od potrzeby od ok.1,5 do 3tyś.obrotów, częściej staram się ruszać spokojnie z ok.1700obr. Na 1, 2 i nawet 3-cim biegu trzeba umiejętnie puszczać sprzęgło- jeśli za szybko to szarpnie, nawet w nowym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Mi coś puka gdy odpuszczam sprzęgło przy ruszaniu. Ojciec wspominał mi coś o uszkodzonych poduszkach pod silnikiem, ale nie ma pewności. Puka jak się ostrzej ruszy, a jak łagodnie, z ok 1500obr to jest w miarę cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 pelson91, Zacznij od sprawdzenia czy czasem nie układ wydechowy stuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 panowie główne przyczyny waszych dolegliwości to poduszki silnika, boban666, u ciebie dodatkowo łożysko oporowe sprzęgła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 @marr29 Ruszanie bez gazu stosuję tylko przy dojeżdżaniu w korku. Jak co 5s będę auto wkręcał na 3k obrotów, to sprzęgło mi szlak trafi po miesiącu. A wracając, moje główne podejrzenie to kable WN. Dziś "pożyczyłem" z innego megane cewki i kable, i było nieporównywalnie lepiej, a nawet powiedziałbym, że tak jak być powinno. Niestety kable i cewki miały inne końcówki niż te co mam i nie mogłem wykluczyć jednego albo drugiego. Tak więc albo cewki, albo kable. EDIT Wymieniłem kable WN i problem szarpania zniknął. Ruszanie bez gazu nie powoduje już zamulania auta. EDIT 2 Problem tak szybko, jak zniknął, tak szybko wrócił. Obadałem poduszki i faktycznie są do wymiany. Kolejny wydatek... ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyziu Opublikowano 22 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Odgrzeje ten temat bo dzisiaj zauważyłem jakies dziwne chrabotanie(klekotanie) w skrzyni biegów,jak włącze swiatła jest jeszcze glośniejJak wcisnę sprzęgło hałas znika.Dodam że podczas jazdy nic złego się nie dzieje,biegi wchodzą ok,nie szarpie i nie słyszę tego chrabotania.Tylko na postoju,na wolnych obrotach.Jak dodam gazu też hałas znika.Czy to łożysko oporowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boban666 Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 Jestem po wizycie u mechanika.Wymienił mi jakieś łożysko w skrzyni biegów wraz z olejem.Przez chwile było ok ale dziś znowu jest to chrobotanie przy puszczonym pedale sprzęgła.Ręce opadają.Mechanik twierdzi że sprzęgło jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 silnik coś strasznie chrobocze. Odgłos ten ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Mam to samo. Chrobocze na jałowym. Cichnie po wciśnięciu sprzęgła. Ma Ktoś pomysł co to takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ma Ktoś pomysł co to takiego?pewnie....łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi