speed___86 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam szanownych kolegów i koleżanki mam meganke I ph I 1997 rok 1.6 8v 55 kW i mam problem czasem mi nie chce zapalić wogóle po przekręceniu kluczyka sie nic nie dzieje. Jak popche samochód kawałek to zapali i znowu przez jakiś czas pali. Kolega podpowiedział ze to moze być jakas wsówka od rozruszkika która jest od spodu poprosiłem go i mi ja wyczyści zakonserwował i zacisnoł bardziej bo faktycznie była luźna a problem znowu sie powtórzył czy ktos ma jakiś pomysł. dziekuje za wszelka udzieloną pomoc i pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Sprawdź czy klemy są mocno zaciśnięte na biegunach akumulatora, oraz czy przewody zasilające są dobrze przykręcone do klem. Nie twierdzę, że to jest napewno to, ale sam kiedys poszukiwałem przypadkowej niechęci do odpalania i powodem był własnie poluzowany przzewód na plusowej klemie. Raz odpalał a raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Jak popche samochód kawałek to zapali Czyli odpalasz z popychu czy tylko przesuwasz auto na biegu do przodu? Jak to drugie to czujnik położenia wału do sprawdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Jak to drugie to czujnik położenia wału do sprawdzenia.Była ta metoda kiedyś opisywana na forum. NIe wiem jednak, jak może to zadziałać. Równie dobrze, może to być problem zawieszających sie szczotek rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Lewy, ważne, że działa Sprawdzałem osobiście w nowszych i starszych autach - działa. Zdarza się też często (w F3R) że olej leje się spod pokrywy zaworów prosto na ten czujnik i wtedy nie ma bata, odpalanie się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Jemu po prostu nie kręci rozrusznik a przyczyną jest zębatka na rozruszniku - jak trafia na ząb koła zamachowego to nie może się zazębić i elektromagnes nie włącza rozrusznika. Musisz wymontować rozrusznik przeczyścić ,sprawdzić szczotki i tulejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Rzeczywiście, doczytałem teraz: wogóle po przekręceniu kluczyka sie nic nie dzieje Nel, na 99% masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed___86 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 dzieki Chłopaki za pomoc to muszę do jakiegos elektryka skoczyć i niech to obejrzy bo to faktycznie moze być rozrusznik. Dzieki jeszcze raz za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Nel, na 99% masz racjęNie byłbym tego taki pewny. A jeśli elektromagnes nie dostaje zasilania? Efektem tez będzie głucha cisza. Powodów pewnie może być jeszcze kilka innych poza już opisanymi. Niestety, szukanie usterki, która występuje czasami, jest najgorsze. Ja ze swoim problemem, gdy jechałem do elektryka, to samochód zawsze palił idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Lewy, Kolega podpowiedział ze to moze być jakas wsówka od rozruszkika która jest od spodu poprosiłem go i mi ja wyczyści zakonserwował i zacisnoł bardziej bo faktycznie była luźna a problem znowu sie powtórzył Z tego niosek, że rozrusznik może być zabrudzony. Czasami wystarczy rozebrać i wyczyścić, ale jak już wszystko jest na wierzchu, to lepiej pokusić się o wymianę szczotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed___86 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Dzieki jeszcze raz chłopaki pojechałem do mechanika i zostawiłem auto zobaczymy co powie ale on tez mówi ze powodów moze być multum ale zapewnił ze w takim przypadku to nie jest czujnik położenia wału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Pewnie, że nie, skoro nawet rozrusznik nie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speed___86 Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Wróciłem od mechanika i okazało sie ze to szczotki sie skończyły ale to prawie dokumentnie po wymianie szczotek narazie ok pozdrawiam i dziekuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 A więc mój strzał był trafny :-> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi