wojtek_r95 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Witam, temat jaki założyłem był juz pewnie niejednokroc wałkowany ale nie znalazłem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi na moj dylemat, a mianowicie: moja megi ma przebiegu 125kkm, niestety nie mam zadnej informacji na temat oleju jakim auto było zalewane, no i tu pojawia sie problem co wlac? Co zaleca do tych silników producent (120PS), a co ja mam zalac w tym konkretnym przypadku? Za wszelkie konkretne sugestie z góry dzieki!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 producent zaleca elfa 5w40 i taki tam pewnie jest, i takie coś wlej, mozesz wlać np. castrola magnateca GTD albo edge 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_r95 Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 pół syntetyk czy pełen lac? producent chyba zaleca pełen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yano Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Wlej taki, o jakim mówi Kolek elfa 5w40. Ja taki mam i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_r95 Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Yano, pełny czy pół syntetyk? Ile wg producenta wchodzi litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 5w40 to syntetyk 10w40 półsyntetyk 15w40 mineralny 99 % producentów ma takie oznaczenia motul ma inne bo u nich juz od 10w jest syntetyk pełny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Pojemność z filtrem oleju to 4,8l. 5w40 to syntetyk 10w40 półsyntetyk 15w40 mineralny prosze nie wprowadzać w błąd: oznaczenia klas lepkości wcalnie nie przesądzają czy olej jest synetyczyny czy mineralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yano Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Piszą, że "ELF SYNTHESE 5W40 jest najnowocześniejszym, wielosezonowym, olejem syntetycznym". Ja wymieniałem olej w serwisie zajmującym się tylko samochodami francuskimi, gdy mechanikowi powiedziałem, że mam tego elfa to już nie zadawał więcej pytań. Jest to chyba norma w samochodach renault dCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Nie mając 100% pewności na jakim oleju wcześniej samochód jeździł, zalał bym go olejem półsyntetycznym 10W40 odpowiednim dla danego silnika (mam na myśli silnik bęznyowy lub disla) i wierz mi że nie będzie z tym żadnego problemu, i wymiana co 10 tyś lub raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi