Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

problem z pompą paliwową - głosna i długa pr

henio12323

Rekomendowane odpowiedzi

mam kolejny problem z moja meganką. mianowicie po przekreceniu kluczyka załacza sie pompa paliwowa. odpalam auto i nie gasnie. nie wiem moze po dłuzszej jezdzie gasnie ale jak narazie smigam trasy po 25 km i przez ten czas nie wyłacza sie. czy tak ma byc ze nie gasnie ? druga sprawa strasznie głosno chodzi. przy spokojnej jezdzie słychac wyraznie pompe. na postoju na odpalonym silniku pompe bardzo głosno słychac. co to moze byc ze tak głosno pracuje ? niewiem czy to ma jakies znaczenie ale np auto odpalone na wolnych stoi i opuszczam szyby to pompa jakby traciła prad ( tak jakby wolniej sie kreci) dziwne jest to dla mnie moze wy cos doradzicie ?

Trudno cokolwiek doradzić, jak nie zapoznałeś się z instrukcją obsługi forum. Dzięki niej poznasz w końcu, jakie masz auto, bo w Megane II kluczyk służy tylko do awaryjnego otwarcia drzwi. Co więcej, gdybyś dokładniej opisał np. o jaką pompę chodzi, bo masz pompę paliwa (elektryczną) i pompę wysokiego ciśnienia.

odpalam auto

i nie gasnie.

To chyba dobrze? Jakby gasło po odpaleniu to byś miał tzw. problemy z odpalaniem.

Opisz problem po polsku, bo fakt, że jesteś za granicą nie zwalnia z obowiązku formułowania wypowiedzi w ojczystym języku (czyt. zrozumiale).

ok wiec wytłumacze jeszcze raz. wyraznie. a wiec przekrecam kluczyk w stacyjce - załacza sie jakas pompka nie jestem znawca nie wiem co to za pompka. pompa paliwowa tyle wiem. zaczyna buczec, odpalam auto i ta pompka dalej nie gaśnie, i dalej jak opisałem. jade i dalej wyraznie słychac głosna prace tej pompki. i mam 2 głowne pytania - czy ona ma tak ciagle pracowac ? i czy jak tak to czy ma pracowac głosno ? jezeli ma np sie wyłaczac po odpaleniu auta to co mam zrobic. mam jeszcze golfa IV tam po przekreceniu kluczyka słychac klikniecie ale nie ma zadnego brzeczenia pompki paliwa.

czy ona ma tak ciagle pracowac ?

Tak, bo w tym modelu jest pompka elektryczna i ona cały czas podaje paliwo do filtra. To, że działa głośno to inna sprawa. Znajdziesz ją przy prawym nadkolu, dostęp od spodu auta.

Nie wiem jak jest w G IV, ale w starszych tdi nie było pompki elektrycznej, tylko paliwo sie samo zasysysało z baku (zresztą tak jest we wielu autach).

U mnie po odpaleniu nie słychać tej pompki, słychać tylko do momentu przed odpaleniem, aż naładuje odpowiednie ciśnienie do układu.

Jak masz kluczyk to masz Megane I phII.