zahyr Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Witam, Kupiłem niedawno Megane w dosyć niezadbanym stanie i chcę aby powróciła do żywych 1 Nie działa w niej klakson (bezpiecznik ok) - w którym miejscu znajduje się klakson? 2 Wyświetlacz z zegarkiem i termometrem nie działa. Co to może być? 3 Komputer pokładowy nie działa (na początku świeci "oil ok" a później pokazuje się licznik km - nie reaguje na przycisk manetki - czy standardowo powinna wyświetlać licznik km całkowity i na dole licznik km okresowy? Spotkał się ktoś z podobnym problemem? 4 Brak podświetlenia przedniej konsoli (ale to pewnie żaróweczki) Czy jest jakaś auto diagnostyka w Megane typu "na spinacz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 ad.1 Nie wiem ad.2 Sprawdź żarówki. ad.3 Przerwany kabelek w manetce. ad.4 Żaróweczki. Czy jest jakaś autodiagnostyka w Megane typu "na spinacz"? Nie ma. Szczegółowe opisy gdzie co i jak - znajdziesz na forum, bo moja wiedza też jest na tym oparta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Ad1) pod zderzakiem, chyba z prawej strony. Zanim wymienisz sprawdź kabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 ...w którym miejscu znajduje się klakson Jest zabudowany pomiędzy chłodnicą,a przednim lewym(po str.kierowcy)kołem.Żeby się do niego dostać musisz zdemontować dolną osłonę silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Fakt z lewej tak jak napisał MarkB, ale u mnie jest dobry dostęp od dołu, nic nie trzeba demontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 P_r_z_e_m_o, nie wiem jak w Sceniku,ale u mnie w Megi bez"wylegiwania"się pod autem się nie obeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahyr Opublikowano 1 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Wielkie dzieki za podpowiedzi - zegarek, konsola - żaróweczki, komputer - przewod w manetce, klaksonu jeszcze nie sprawdzalem - wie ktoś może czy załączany jest plus czy masa na klakson? Kolejne problemy: 1) Temp na lcd zegarka wskazuje -40 do -30 stopni - gdzie jest czujnik? bo to chyba jego wina? 2) Nie działa tylna wycieraczka - jutro sprawdze czy idzie napiecie na silniczek itd, a może jest to jakaś standardowa usterka w kombi? 3) Po odpaleniu falujące i wysokie obroty - okolo 2000, po jakims czasie spadaja a na koncu faluja w okolicy 500 spadajac nawet troche ponizej, az swiatla mrygają, ale silnik nie gasnie - czy to wina silniczka krokowego? Jezeli tak to czyscic czy nie bawic sie w to i wymienic od razu? 4) Sprawa bardziej mechaniczna - przy przyspieszaniu z nizszego biegu przy okolo 2000 i depnieciu na gaz strasznie zaczyna trzesc budą / telepać kołem - sworzeń wahacza sprawdzalem wygląda ok - jakieś pomysły? 5) Wskaźnik poziomu paliwa i rezerwy - poziom paliwa wskazywany jest czasami poprawnie okolo 1/2 zbiornika po jakims czasie zapala sie rezerwa i zaczyna szybko dosyc spadac aby ponownie podniesc sie do gory (gasnie rezerwa). Wyczytałem że to wina gazowni i trzeba zrobić prosty układzik do resetowania wskaźnika mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 zahyr, 99% odpowiedzi jest już na forum, użyj opcji szukaj, nikt nie będzie przepisywał tego co już jest wyjaśnione. Co więcej, podaj o jakie auto chodzi, bo w profilu masz diesla, natomiast wspominasz o gazie, nikt tu nie ma szklanej kuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi