RAF77 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Mam pewien dylemat. Za miesiąc czeka mnie wyjazd około 1300 km w jedną stronę pod Luksemburg. Sprzęgło w moim aucie "bierze" u góry na końcówce dźwigni. Jak jadę wystarczy że wcisnę dźwignię ok 2-3 cm i już wysprzęgla. Nigdy do tej pory jeszcze nie miałem sytuacji aby sprzęgło się ślizgało. Wyczytałem też metody sprawdzenia sprzęgła i tak: - jeśli jadę na 2 lub 3 biegu to gdy gwałtownie nacisnę na gaz to powinno być szarpnięcie i samochód od razu przyspieszać. U mnie jest że po wciśnięciu gazu nie czuję poślizgu auta ale szarpnięcia też nie ma przśpieszenie odpowiednie do obrotów powyżej 3 tyś obr. zaczyna się zbierać i to wg. mnie normalne. Szarpnięcia nie ma bo czuwa chyba potencjometr gazu. - na 5 biegu przy załączonym hamulcu przy 2 tyś obr. puścić nagle sprzęgło i silnik powinien zgasnąć. U mnie silnik zgasł uczucie było jakby ruszał (nie wiem czy hamulec nie puścił bo mam ten elektryczny reagujący na sprzęgło). Ostatnio czytałem jeszcze o odpowietrzaniu spzęgła ale to razcej nic nie pomoże. Zaobserwowałem także, iż ten elektryczny ręczny też sią wyłącza nieraz w górnym położeniu dźwigni sprzęgła a nieraz w okolicach środka. Czy są jeszcze inne metody sprawdzenia bez demontażu sprzęgła? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Wyjedz sobie na jakąś drogę szybkiego ruchu, rozpędź się do 90km/h na 5 biegu i wciśnij gaz do końca. Jak obroty będą rosły nie proporcjonalnie do prędkości bo znaczy, że sprzęgło się ślizga. Jak będzie przyspieszał ok i obroty nie będą wzrastać praktycznie od razu to nie masz się specjalnie co martwić. To, że sprzęgło wysoko bierze nie znaczy jeszcze że trzeba je od razu wymienić. U mnie też bierze wysoko, a przejechałem już dość sporo i nadal się nie ślizga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 2 lub 3 biegu to gdy gwałtownie nacisnę na gaz to powinno być szarpnięcie i samochód od razu przyspieszać. U mnie nie ma szarpnięcia, a przyspiesza najpierw mułowato, a w pobliżu 3000 rpm wyraźnie. Uważam, że tak jest normalnie. Sprawdź tak jak radzi marcindj. Jakby sprzęgło się ślizgało to powyżej 3000 rpm obroty będą rosły, a prędkość będzie bardzo powoli rosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF77 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dzisiaj zrobiłem teścik jak radziliście na 5 biegu przy 90km/h wcisnąłem gaz do końca i reakcja była że obroty bardzo wolno wzrastały i prędkość równomiernie do nich dopiero powyżej 3500 obr zaczął być żwawy, czyli stwierdzone -poślizgu nie ma. Zastanawia mnie jeszcze jak jest u innych użytkowników w autach w jakim momencie bierze sprzęgło - może taka jest przypadłość tego modelu. Przypominam sobie że kiedyś jechałem też Scenicem ale 1,5 diesel i sprzęgło też brało u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Jeździłem paroma Scenikami w każdym sprzęgło brało inaczej. W jednych było twarde, w innych miękkie, dla jasności wszystkie na lince, nie hydrauliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAF77 Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 No właśnie a jak to jest w hydraulicznych z samoregulatorami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskinia Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 U mnie też bierze na górze i na 100% się nie ślizga. Chyba taki urok auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Bierze na samej górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
procho Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 da sie podciągnać linke na sprzegle w 1.6 16v? bo strasznie wysoko bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 8 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 nie da się przy pedale jest samo regulator i on reguluje naciąg linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvik Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Witam, troszkę odświeżę temat, ale Scenikiem jeżdżę dopiero tydzień i zastanawia mnie czy to normalne ze np po wrzuceniu 1 biegu i puszczeniu sprzęgła jest takie lekkie szarpnięcie, tak samo przy zmianie z 1 na 2. Czy to normalne czy mam się martwić i żałować zakupu? W domu jest też Clio I 1.2 i nie mam takiego szarpnięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Na początek to sprawdź poduszki silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziekan Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Odgrzewam temat. Moje auto bez problemu potrafi ruszyć się z miejsca bez gazu nawet na czwórce, przy dobrych wiatrach przez sekundę poruszy się nawet na piątce. Przy dynamicznej jeździe z użyciem większej mocy czasami się ślizgnie. Bierze bardzo wysoko, chociaż to akurat cecha i sprawnych Meganek z tego co zauważyłem. Z drugiej strony przy normalnej jeździe wszystko jest OK, żadnych niepokojących dźwięków, szarpania, nic. To teraz obstawiamy: jak myślicie, całe sprzęgło do wymiany, czy jakiś element? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak się ślizga to podobno sprzęgło wymienia się kompletne, a nie tylko np sam docisk ... Taką opinie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gtszudi Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) dokładnie tak. tarcza + docisk , w przypadku łożysk hydraulicznych koncentrycznych , powinno się je każdorazowo wymieniać przy demontażu skrzyni biegów. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx docisk z czasem też się zużywa i pedał robi się twardszy i sprzęgło wyżej bierze. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx a co do łapania sprzęgła nisko lub wysoko w przypadku jak jest hydraulika zamiast linki to warto odpowietrzyć sprzęgło , na 90 % przypadków pomaga. Regulamin pkt. 5.9 - Enter - damiar Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi