KrystianZator Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Witam szanownych forumowiczów, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Zastanawiam się nad zakupem radia do samochodu i nie wiem co wybrać. Jakieś 12 lat temu używałem radia w domu (alan 18, onwa mk-1), ale w obecnych modelach się nie orientuję. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Szukam dość prostego radyjka, podstawowa 40 (AM/FM). Zależy mi na dobrej jakości radia i dźwięku. Do tego oczywiście antena samochodowa (na początek magnes). xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Obecnie na rynku królują: Alan 121, TTI TCB880, COBRA 19 DX, ONWA MK3, ALAN 199 i nie wiem, który z nich wybrać, choć najbardziej obiecująco wygląda alan 121. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Ważne jest dla mnie, żeby radio było nowe, dość małe i w miarę tanie (do 400 zł za radio). xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Proszę o radę. Pozdrawiam, Regulamin pkt. 5.9 - Enter Kolego, klawisza Enter używamy z umiarem. Wystarczy raz kliknąć. damiar Edytowane 4 Listopada 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Gratuluje odgrzania 3 letniego kotleta :) Wracając do tematu, mam zestaw Yosan 120 i Sirio T3-27, dla mnie bajka. W tej klasie cenowej Yosan nie ma chyba sobie chyba równych, a i małe gabaryty pozwalają go zainstalować praktycznie wszędzie. Co do antenki jest to helikal i jak porównywałem jest na równi a nawet czsem przewyższa niektóre 1m. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator1992 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Nie ma zestawu uniwersalnego, zarówno radio jak i antenę dopasowuje się do samochodu. Z anteną teoretycznie nie powinno być problemu (zwłaszcza, jak dobrej jakości), ale może się zdarzyć że konkretny model/egzemplarz będzie nie do zestrojenia. Z radiem może być gorzej - każdy samochód emituje inne zakłócenia, trzeba sprawdzić na miejscu. Rzecz w tym, że zakłócenia z instalacji elektrycznej wcale nie muszą trafić w tor audio - nie będziemy ich słyszeć, ale odbije się to np na czułości. Dobry sklep/serwis z CB jest w stanie to zweryfikować, oszczędzając stresu i podwójnych zakupów. Sam używam Maxon'a CM10 i Sirio ML145. Antena sprawuje się świetnie, radio też zaskakująco dobrze. Tylko RF-gain'a brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Yosan ma ten plus, że ma dobre filtry, tam gdzie np. u ojca w Lacetti (diesel), w Presidencie słychać było turbo i wszystko, yosan to wycina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Cześć Chciałbym się Was poradzić.W tej chwili posiadam radio President Teddy+President Missouri Export. Jaką byście polecali lepszą antenkę do tego radia?? Z tej jestem średnio zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 To zależy czego oczekujesz i dlaczego jesteś niezadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszchm Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Kolego mam President Missouri Export i Sirio ML-145 i szczerze mówiąc to różnicy nie zauważyłem, Sirio w mieście zbiera więcej szumów. Radio Mtech Legend III i Yosan Pro 120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Sirio w mieście zbiera więcej szumów. A czego się spodziewałeś po 1,5 metrowym bacie???? To nawet zakłócenia z programatorów pralek automatycznych potrafi do radia ściągnąć... :!: Na miasto coś zdecydowanie krótszego. Około 1m. Bat na trasę ale nie w wielkich skupiskach miast, jak przykładowo na Śląsku, gdzie jest ciasna zabudowa, że nawet nie wiesz że już w innym mieście jesteś jak znak przeoczysz..... Tu optymalne jest też około 1m. Szczególnie na koniec lata i jesienią, jak drogi są przepełnione "węglarzami" ze swoim śpiewającym dialektem, dopytujących na 19, o długość kolejki na danej kopalni.... MASAKRA, już wole jak PUSIA się odezwie..... Moja optymalna propozycja to SIRIO TURBO 1000, z podstawą PL, na magnesie nie mniejszym jak 14,5cm. Rekomendacje w tym dziale już kiedyś napisałem dla tego sprzętu. Na obecnym sceniolu drugim mam SIRIO TURBO 800 i też daje radę nawet na trasie. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) No właśnie też się zastaniałem nad Sirio Turbo 1000 i zamocować na stałe,tylko nie wiem czy można odkręcać bat,żeby mi go nie skroili,a jak nie to magnes [quote name=Spike96' date='wczoraj, 12:28' timestamp='1390994883' post='383021] dlaczego jesteś niezadowolony Mały zasięg.Sprawdziliśmy z tatą zasięg,on pojechał w jedną stronę,ja w drugą w trasie i wyszło około 5 km im dalej tym gorzej,szumy,zakłucenia,ale do 5km słychać bardzo dobrze;) Edytowane 30 Stycznia 2014 przez damian_opole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spike96 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 To załóż antenę z tradycją czyli ML 145 i będziesz zadowolony. Dłuższa dla mnie wydaje się być już trochę przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaii Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A czego się spodziewałeś po 1,5 metrowym bacie???? To nawet zakłócenia z programatorów pralek automatycznych potrafi do radia ściągnąć... Właśnie po to jest rf-gain. Osobiście wolę dłuższą antenę i na uchwycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 T3-27 co prawda na magnesie, ale daje rade jak w trasie tak i w mieście, no i helikal mniej syfu zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 ,tylko nie wiem czy można odkręcać bat,żeby mi go nie skroili, Można i to dużo prościej jak inne anteny a poza tym ten bat nie pasuje na inne podstawy i ta podstawa nie pasuje pod inne anteny, tylko pod SIRIO TURBO. Samego bata nie kupisz bo z góry wiadomo że kradziony, identycznie sama podstawa albo z magnesem jak jest oferowana, to na 99% można być pewnym że kradziona. Fotki tych anten, ich podstaw i mocowań, zarówno na magnesie jak i uchwycie, wstawiałem w ten dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_opole Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Idzie łatwo samemu zamontować tę antene w miejscu anteny radiowej czy lepiej podjechać do firmy specjalizującej się w tym? I czy mógłby mi ktoś podrzucić linka do pewniaka Sirio Turbo 1000,bo czytałem,że w necie pełno podróbek,ceny na allegro szaleją od 130 do 250zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zapytaj w lokalnym serwisie CB.. Czasami jest taniej jak na Allegro, a masz pewność co kupujesz, gwarancję i zazwyczaj strojenie gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi