luka89 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Otóż chciałem w swojej reni wymienić płyn chłodniczy. Poczytałem trochę na forum popatrzyłem pod maską gdzie są odpowietrzniki i zdziwił mnie odpowietrznik na chłodnicy ponieważ wygląda jak jakiś korek ale wbity tak że nie ma go jak wyciągnąć i teraz mam takie pytanie czy wszystkie meganki mają takie coś? Jestem posiadaczem mojej reni od 5 miesięcy i nie interesowałem się tym ale czy to u mnie poprzedni właściciel coś przy rzeźbił czy tak jest?? Wygląda to tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/186aeb69e00c66cc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 To nie jest oryginalny korek. Ktoś wbił w miejsce korka kawałek plastiku. Niestety nic z tym chyba nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luka89 Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Tak się domyślałem :-/ pytanie co z tym zrobić? jak odpowietrzyć chłodnicę po zmianie płynu? bo chłodnicy to nie mam zamiaru zmieniać :-/ a w ogóle jak to jest rozwiązane? to jest jakoś wkręcane czy tylko tak się wkłada? taki korek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 ygląda jak jakiś korek ale wbity tak że nie ma go jak wyciągnąć Możesz zdjęcie zapodać? Z tego co mi wiadomo to na chłodnicy nie ma żadnego korka. Tzn korka pozwalającego na odpowietrzenie chłodnicy. Odpowietrzenie układu chłodzącego odbywa się za pomocą dwóch odpowietrzników na rurach układu. Procedurę odpowietrzania znajdziesz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 W 1.6 8V jest korek w chłodnicy, jak się stoi przodem do auta po lewej stronie. Oryginał czasami lubi przeciekać, pewnie dlatego ktoś go zaślepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Jak dla mnie takie zaślepianie nie ma sensu, bo ten koreczek nawet w ASO kosztuje około 10-15 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Tak w tym miejscu powinien być koreczek z możliwościa odpowetrzania. Słuchaj mnie kolego, tak naprawdę to on Ci jest nie potrzebny gdyż przy odpowietrzaniu odkręcasz tylko korek najwyżej połozony od pozostałych. Powinien znajdować się na gumowym wężu który podajrze leci do termostatu (mogę sięmylić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Niestety chłodnica nie ma osobnego odpowietrzenia. Tam, gdzie jak kolega słusznie zauważył, powinien być korek odpowietrzający, jest zaśleka (nie wiem czy wyjmowalna). Była już dyskusja na ten temat. Korek do odpowietrzania jest jeden (przynajmniej w mojej) - srubka M6 na króćcu przy termostacie na wąż wychodzący do chłodnicy. W takiej sytuacji, żeby się pozbyć bąbla powietrza z chłodnicy trzeba by przechylić samochód na prawy bok pod kątem 60*, w tej sytuacji dojdzie prawie do całkowitego odpowietrzenia chłodnicy. Inna sprawa ten pęcherz w chłodnicy nie przeszkadza specjalnie w pracy obiegu, zmniejsza trochę powierzchnie wymiany ciepła chłodnicy (o przestrzeń w górnej części chłodnicy zajmowanej przez powietrze) i wpływa na twardość przewodów gumowych jako skutek wzrostu ciśnienia w układzie (ograniczanego przez zaworek nadciśnieniowy w korku zbiornika wyrównawczego), wynikający z chęci powiększenia swojej objętości przez powietrze po nagrzaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luka89 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 No dobra chłodnica to małe piwo a jeszcze chcialem się dowiedzieć jak jest z odpowietrzaniem bloku silnika bo według książki tam jest jakaś śrubka odpowietrzająca pod kolektorem ssącym i odpowietrza się to czy raczej nie trzeba :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Ja odpowietrzałem jakiś czas temu wg. przepisu z forum (wkł) i układ wszystko działało od razu. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luka89 Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 No dobra to poszukam na forum tego a jak bym nie znalazł to się odezwę ;-) Dzięki wszystkim za porady :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi