qwertz Opublikowano 19 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Witam Czy ktoś próbował montować Kołpaki Sphinx w Megane III? [ Dodano: 2010-10-21, 18:50 ] no cóż. czas samemu odpowiedzic sobie na pytanie. pasuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam, Chciałem do swojej Megi na felgi stalowe z Alcaru założyć kołpaki jakie zostały mi z innego samochodu ('16 cali). Po założeniu okazało się, że felgi do Meganki są jak by "płytsze" i kołpaki nie wchodzą do końca. Zdziwiło mnie to mocno. Pierwszy raz sie z czymś takim spotykam. Pytanie czy to ja akurat mam jakieś specyficzne kołpaki typu no name z giełdy czy też taki jest urok felg w renault i trzeba kupić oryginalne "dekle" na koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 To raczej wina kołpaków, a nie felg. Już też tak miałem. Po tym jak oryginalne kołpaki nagle sobie poszły w siną dal. :-/ Kupiłem w markecie komplet za jakieś 20 zł. Ładne były ładnie się wpasowały w oponki i felgi. Mnie się tez podobało auto z takimi kółkami, Niestety po pewnym czasie gdzieś na jakimś dziursku zgubiłem jeden kołpak, a po jakimś czasie następny. Znowu udałem się do marketu po kołpaki. Znalazłem, są, nawet identyczne, kupiłem. No i okazały się nieidentyczne. Niby takie same, a jednak o ok 1 cm miały mniejszą średnicę. Poprzednie kołpaki swoją krawędzią obejmowały rant felgi, ładnie ją zakrywając. Nowe są takiej średnicy, że pomiędzy kołpakiem a felgą jest ok 2-3 mm luzu. Kołpaki są jakby wewnątrz felg. Ponieważ synio dorwał się do jeżdżenia w dość krótkim czasie zgubił 2 kołpaki, a trzeci jakiś czas wcześniej przy zakładaniu pękł, ale jeszcze się trzymał. Znowu kupiłem kołpaki, i znowu niby takie same, ale po założeniu okazało się, że one również przykrywają rant felgi, a nie wpadają z nią. Ale mi epistoła wyszła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 U mnie średnica jest ok. Problem bardziej leży w tym, że nie jestem w stanie dopchnąć tych kołpaków do końca bo plastikowe łapki już blokują się o felgę wewnątrz. Zostaje szczelina około 8-10mm. Fakt faktem, że jak się przyjrzeć felgom to dość płytkie one są. Trochę głupio iść na giełdę czy do sklepu i powiedzieć "czekaj Pan, sprawdzę czy pasują" otwierając wszystkie opakowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Ja tam kupiłem najzwyklejsze, nic mi nie odstawało. Nie spotkałem się z tym, żeby uniwersalne kołpaki nie pasowały. Możliwe, że te co masz są dedykowane, oryginalne do konkretnego auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgold Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Nie, nie są dedykowane. Najzwyklejsze kołpaki z giełdy. Wcześniej miał je mój ojciec na SX4. Zrobię jutro zdjęcia. Być może to taka specyfika felg z Alcaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek245 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 witam poszukuję takich kapsli kompletu 4 a może być i jedna sztuka.Jeśli ktoś posiada to proszę o kontakt http://allegro.pl/renault-kolpak-dekiel-felgi-i2120958524.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi