Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

zanieczyszczony zbiornik paliwa ?

Pit27

Rekomendowane odpowiedzi

witam, Mam pytanie czy objawy, które zauważyłem mogą być skutkiem zanieczyszczenia (osadów) w górnej części zbiornika paliwa. Prawie nigdy nie tankuję samochodu do pełna przeważnie za 50/100 PLN czyli max do połowy. W zeszłe wakacje zatankowałem do pełna, trasa: Nad morze przez Poznań, w Poznaniu po ok 350km zapikał kilka razy alarm injection fault, Przyjąłem to za dogorywające wtryski ale samo minęło i po powrocie z wakacji serwis na kompie nic nie znalazł, potem znowu cały rok tankowanie za 50/100 PLN, przejechane 17tys i nic, w tym roku taki sam wyjazd, tankowanie do pełna i znowu w Poznaniu alarmy injaction fault, które same ustały i znowu na kompie jest czysto. Gość powiedział na serwisie że alarmy same czyszczą się z pamięci po jakimś czasie jeżeli przyczyna ustaje. Zaczynam podejrzewać że tankując samochód raz do roku po korek mogę zmywać jakieś brudy, które osadzaja się cały rok, czy to możliwe ?

Ja mam troszeczkę inną teorie. Kolega jeżdżąc na wakacje pewnie miał załadowane autko i kilku pasażerów na pokładzie. Dolegliwości występowały przy przejeżdżaniu przez Poznań(znaczy jazda miejska, dynamiczne ruszanie i przyśpieszanie)

Przy "normalnej" jeździe auto pewnie nie było nigdy tak obciążone.

Wydaje mi się, że kolega dawał wycisk autku kiedy było załadowane. Żeby temu sprostać momentami silnik spalał 20-25L/100km i wtedy pojawiały się problemy.

Nie raz pisano już o tym, że jak wciśnie się mocno gaz w podłogę przy wyprzedzaniu pojawia się taki błąd. Możesz poszukać na forum.

Moja rada to zatankować auto do pełna i czekać, czy wyskoczą problemy, wtedy będziemy myśleć. Pozdrawiam