Ymonn Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Witam, niedawno zaczęło mi coś chrobotać w okolicach rozrządu. Z początku odgłos był najbardziej słyszalny na niskich obrotach przy zimnym silniku. Jako, że nie wymieniałem po kupnie auta rozrządu, a przejechałem już prawie 50 tyś. km to jak najszybciej pojechałem do mechanika na wymianę. Wymienione zostały rolki, pasek oraz pompa wody. Jednak odgłos chrobotania pozostał i się nasila (teraz słychać go cały czas na niższych obrotach, przy wyższych silnik zagłusza odgłosy, tak samo podczas jazdy). Chrobotanie jest nierównomierne, nie ma znaczenia czy jest na luzie, czy na biegu. Po zdjęciu paska alternatora, dźwięki nie ustają. Co to może być? Proszę Was o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 A możesz nagrać jakiś filmik z dźwiękiem? W ten sposób będzie łatwiej coś zdiagnozować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ymonn Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Wkurzyłem się i pojechałem do mechanika, który zakładał mi rozrząd. Zdiagnozował, że najprawdopodobniej zużyta prawa poduszka silnika powoduje rezonans silnika, który wydaje dziwne dźwięki. I faktycznie, gdy się usztywni silnik, odgłosy ustają. Nigdy bym nie wpadł, że może to powodować "chrobotanie". Jak wymienię poduszkę, będę wiedział na 100% czy to jest to i dam znać. Dzięki za zainteresowanie mih00. Pozdrawiam [ Dodano: 2010-10-08, 10:22 ] To jednak raczej nie poduszka... Dzisiaj sam jeszcze sprawdzałem i mimo, że podnoszę lekko silnik to odgłosy nie ustają. Nie mam pojęcia o co chodzi :/ Zauważyłem też, że podczas ruszania dźwięki są głośniejsze i bardziej równomierne, szczególnie gdy doda się mało gazu. Załączam nagrania z dyktafonu. Dyktafon trzymałem nad rozrządem i schodziłem coraz niżej. Jakieś pomysły? VN680772.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Szymansk Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 A wciśnij sprzegło i zobacz czy jest cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Jak na moje ucho - to jest jakaś niedokręcona osłona. Sprawdź z wciśniętym sprzęgłem, jak kolega wyżej radzi, czy odgłos cichnie. Ja dzisiaj popatrzę u siebie co tam w tych okolicach mogłoby dawać taki odgłos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 tak jak pisał kolegaMarcin Szymansk, wciśnij sprzęgło jak chrobotanie ustanie to znaczy że łożysko sprzęgła poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 baciuś - jak sprzęgło jest nie wciśnięte to łożysko na wałku sprzęgłowym - nie pracuje. Co najwyżej może chrobotać łożysko w skrzyni biegów. Jak kolega wciśnie sprzęgło (czyli rozłączy skrzynie od silnika) i chrobotanie ustanie to świadczyć to może właśnie o uszkodzeniu łożyska ale w skrzyni a nie łożyska na wałku sprzęgłowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ymonn Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 To jest raczej coś w silniku, bo nie ma znaczenia czy jest na luzie, na biegu, ze sprzęgłem, czy bez... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 a może ta osłona przy kolektorze wydechowym ewidentnie jak by jakaś blacha latała niedokręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 Może być za słabo skręcona rura od katalizatora z kolektorem wydechowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ymonn Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Odgłos dochodzi bardziej z okolicy alternatora, od spodu silnika nie jest tak mocno słyszalny. Będę musiał sam zdjąć pasek wieloklinowy i posłuchać. Samochód stał już na kanale u mechanika, więc gdyby to był wydech to raczej by do tego doszli... :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Mnie to podpada pod sprzęgło sprężarki klimy. Zdejmij pasek akcesorii i pooglądaj wszystkie kółka. Raczej nie jest to kółko alternatora, ale nie jestem pewien, Możliwe, że alternator tak terkocze. Zobacz czy się nie grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ymonn Opublikowano 11 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 A gdyby to było sprzęgło od klimy to przy włączeniu/wyłączeniu klimatyzacji odgłos nie powinien się chociaż zmienić? Bo tak nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Teoretycznie tak, z tym, że kółko jest na łożysku i możne właśnie to łożysko słychać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Po zdjęciu paska alternatora, dźwięki nie ustają. Kolega Ymonn napisał, że sprawdzał ze zdjętym paskiem. To jak w końcu sprawdzałeś czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi