robaczek_p Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mam pytanie szumi mi tylne łożysko w sklepie oferują mi cała piaste koszt ok 170 zł! :cry: czy idzie wymienic samo łożysko? mam megan scenic 2.0 98r z ABS bębny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Jak masz prasę i odpowiednie tuleje do wyciśnięcia, a potem wciśnięcia łożyska w piastę to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Do wciśnięcia ja używam zazwyczaj starego, wybitego już łożyska. A jak łożysko jest do wymiany to wybijam je czymkolwiek (najczęściej dużym kluczem nasadką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Kolega podpowiada, że w przypadku gdybyś się zdecydował na kupno całej piasty, żebyś wziął starą i porównał obie. Zwróć uwagę na rozmieszczenie otworów. W sumie za 170 zł to bym brał zamiennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robaczek_p Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 myśle czy by nie pobawić sie z wymianą samego łożyska(jeżeli to możliwe)? lepiej i taniej by pewnie było kupić lepsze łożysko niż piaste w zamienniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Jak masz prasę możesz się pobawić. Jak nie masz to znajdź kogoś kto ma, bo jak będziesz wbijał łożysko młotkiem to długo nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robaczek_p Opublikowano 14 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Czy może ktoś posiada wymiary takiego łożyska? czy ten kawałek piasty z ząbkamie do abs niezsunie sie z łożyska nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 "koronka" ABS-u jest wciśnięta na piastę nie na łożysko Czy się nie zsunie? Wszystko zależny w jaki sposób będzie wyciskane łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 czy ten kawałek piasty z ząbkamie do absniezsunie sie bardziej bym się obawiał zsuniecia całej piasty z łożyska gdyż nie jest niczym od wewnętrznej strony zabezpieczone. Prawdopodobnie było fabrycznie wciskane na gorąco. Z tej tej tez przyczyny do Scenica i Meganki kombi zalecana jest wymiana całej piasty, a nie tak jak w przypadku pozostałych Meganek tylko łożysk. Można się w to bawić mając odpowiednie zaplecze techniczne, zdolności manualne i dostęp do odpowiednich łożysk. W przypadku zlecenia tego pierwszemu lepszemu "mechanikowi" koszt będzie podobny albo wyższy jak kompletnego zamiennika, wiec gra nie jest warta świeczki. Tak na marginesie- u siebie w sceniolu też wymieniałem na zamiennik, pomimo że dysponuję odpowiednim zapleczem i już 2 lata śmiga bez oznak zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 robaczek_p, ja mam całą taką piastę z pierścieniem ABS mogę ci ja sprzedać za symboliczna cenę zaproponuj na PW. WARTO!!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wazyl Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Posiadam Megane kombi 1,4 16v tył bębny ABS. Łożysko poszło dzwoniłem po serwisach i sklepach, wszyscy mówią że trzeba całą piaste (koszt 400-850 masakra) Z tego co tu wyczytałem można przy pomocy prasy wymienić samo łożysko, czy zna ktoś wymiary lub nr tego łożyska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi