Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Źle pracuje po umyciu silnika...

filo

Rekomendowane odpowiedzi

Wyciągałem chłodnice i wymieniałem płyn chłodniczy więc przy okazji podkusiło mnie aby umyć silnik.

Akumulator był odłączony od dobrych kilku godzin.

Po umyciu komory silnika, złożeniu wszystkiego i zalaniu płynem silnik normalnie odpala.

Przez jakieś 5 minut chodzi równo na luzie.

Odpowietrzenie na zgaszonym silniku i potem praca przez jakieś 10 minut z prędkością obrotową 2500 RPM.

Potem znowu odpowietrzenie i wszystko gra.

Silnik cały czas pracował normalnie.

Po około 0,5h odpalił normalnie więc ruszam i wtedy zaczęły się problemy.

Przy bardzo delikatnym przyśpieszaniu wszystko działa normalnie.

Jednak gdy chce jechać "normalnie" to podczas przyśpieszania silnik dławi się i dźwiękiem przypomina ten z Subaru.

Z szarpaniem ale wkręca się powoli na obroty.

Na luzie zaczął dziwnie pracować, tzn. lekko nim telepie, dziwnie brzmi, chyba nawet zapłony gubi.

Odpinałem kolejno po jednej cewce i silnik pracował wtedy na 3 cylindry.

Przytykając wydech słychać go jak ciągnik.

I spaliny jakoś tak inaczej śmierdzą, nie jak spaliny benzyniaka-nie potrafię określić tego zapachu ale jakiś taki nie przyjemny.

W linku filmik na YT z pracą silnika...

Więc co mogło się zalać?

Za multipost paseczek

Kto myje silnik ?

Nie umiesz, nie bierz się za to!

Papier toaletowy, płyn kontaktowy i do roboty!, rozpiąć wtyczki osuszyć papierem spryskać płynem kontaktowym itd z każdą wtyczką

Zacznij jednak od wykręcenia cewek i świec. Wytrzyj dokładnie gniazda cewek i świece, łącznie z tymi dziurami, w które są włożone. nie zapomnij o wtyczkach na cewkach.

• 6 miesięcy temu...

heh przechodzilem to samo wczoraj, z tym że znajomy umyl mi silnik ( mowił ze to już którys z koleji ) a ja nie wiedzialem jakie beda konsekwencje.. a bylo podobnie jak u CIebie, świece i cewki zalane wodą.. ale dokładne osuszenie i wyczyszczenie cewek i świec i dalej wszystko chodzi jak powinno :) pzdr

A czy w instrukcji jest napisane, że nie wolno?

A czy wszystko musi być napisane w instrukcji :)

A jest napisane, że WOLNO - ZALECA się :)

Wystarczyło poczytać forum lub poszukać w Internecie.

Teraz masz zabawę o której pisał P_r_z_e_m_o

Dobrze jeśli się skończy tylko tak jak u MiluchPL