SzaŁaS89 Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam Wszystkich Klubowiczów jak i Gości. Niedawno dowiedziałem się, że szwagra synek choruje na nieuleczalną chorobę genetyczną jaką jest Mukowiscydoza. Julek ma dopiero 3 miesiące, spędził już kilka tygodni w szpitalu, a już potrzebne jest leczenie oraz drogi sprzęt. Cel bieżący : specjalna kamizelka do oklepywania koszt 26-28tys. Dowiedziałem się, że zbierając nakrętki z : soków, napoi, wód, płynów do naczyń, jogurtów zakręcanych , można pomóc Julkowi. Niestety w skupach płacą wyłącznie od 1tony tego surowca wtórnego. Jeżeli ktoś chciałby wspomóc moją akcję i byłby chętny do zbierania nakrętek proszę napisać w temacie, na PW, GG (19959890) albo email [email protected] . Jeżeli ktoś będzie chciał dowody potwierdzające chorobę etc nie ma problemu postaram się załatwić, żeby ktoś nie myślał że to kłamstwo. Niedługo ruszy również strona internetowa pod adresem : http://julek.qxe.pl/ , jak i możliwość wpłacania 1% podatku przy rozliczeniu PIT. Za wszelkie propozycje, uwagi, chęci szczerze dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Dowiedziałem się, że zbierając nakrętki z : soków, napoi, wód, płynów do naczyń, jogurtów zakręcanych , można pomóc Julkowi. Niestety w skupach płacą wyłącznie od 1tony tego surowca wtórnego.Czy możesz napisać więcej szczegółów? Ile ton potrzeba? Dlaczego akurat nakrętki są zbierane a nie np. puszki aluminiowe lub makulatura? Jaka jest cena jednej tony przemiału polietylenowego lub polipropylenowego w skupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaŁaS89 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Zapomniałem własnie napisać ze puszki też wchodzą w grę, ale wiem ze większości ludzi nie chce się tego zbierać. Co do ceny za tonę tego surowca wtórnego to powiem szczerze że nie wiem. Szwagier tylko przekazał mi informację że taką akcje organizuje ponieważ od czegoś 3ba zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Lewy, Z tego co mnie wiadomo, to są firmy, które otrzymując taka ilość nakrętek deklarują się ufundować dany zabieg czy też sprzęt. Spotkałem się z akcją zbierania właśnie nakrętek z butelek PET, i za to miał być ufundowany wózek inwalidzki dla danej osoby. Po co to komu :) I dlaczego akurat nakrętki a nie całe PET-y :) Fakt faktem, gdy nakrętki trafią oddzielnie (choćby i na wysypisko) to butelki ich pozbawione także zajmują niej przestrzeni w naturze, gdyż łatwo się zgniatają. Zakręcone na butelkach....... no właśnie. Może dla tego taki właśnie asortyment jest zbierany :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 My, tzn moja rodzinka już od dawna zbieramy. Takie akcje są, szczególnie na Śląsku, bardzo popularne. Dziwię się natomiast temu, że wszędzie, no może nie wszędzie, ale np. w Chorwacji, butelki typu PET są kaucjonowane. W takie Holandii np. 1,5 l butelka ma większą kaucję niż jej zawartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaŁaS89 Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Najprawdopodobniej jest tak jak mówisz. Butelki PET jak i nakrętki na nich są wykonane z różnych rodzai potocznie mówiąc plastiku. Dlatego skupują je oddzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Z tego co mnie wiadomo, to są firmy, które otrzymując taka ilość nakrętek deklarują się ufundować dany zabieg czy też sprzęt.No właśnie. O wielu takich akcjach słyszałem o kogoś. Niestety nigdy nie znalazłem konkretnej firmy, która takową akcję by oficjalnie ogłosiła podając konkretną ilość potrzebnych nakrętek. Od 11lat pracuję w firmie produkującej nakrętki do butelek PET (i nie tylko) i nie ja jeden próbowałem dowiedzieć się konkretów. Niestety.Z końcem miesiąca zmieniam robotę, ale przemiał z nakrętek mogę załatwić (jeśli różnica ceny skup/firma będzie dawała jakiś zysk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 W akademikach też stoją kartony i każdy może wrzucić nakrętkę. Niedawno mówili o tym chyba w Teleexpresie. Zazwyczaj jest to szczytny cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Na koniec pojawia się pytanie. Co się dzieje z nakrętkami z tych kartonów? Zapewne nikt nie udzieli odpowiedzi gdzie one trafiły. Kolega próbował to ustalić na uczelni. Nikt nic nie wie, ale nakrętki są zbierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 u mnie w pracy tez zbieramy takie nakrętki i za te nakrętki dzieci dostają pompy insulinowe, ale na jakiej to zasadzie dział to nie wiem. ale się dowiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 U nas w mieście zbieraliśmy na wózek i akcja wypaliła :) Zaangażowane były przedszkola, szkoły i urzędy. Organizacją zajmował się "Uniwersystet trzeciego wieku". Niestety z powodu ogromnej ilości potrzebnej do zakupu, trzeba angażować dosłownie wszystkich. Za 2 tony nakrętek płacą ok. 1400zł. Artykuł: < zobacz > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 SzaŁas89, popieram takie akcje, u mnie w pracy nasza koleżanka zbiera również nakrętki dla osób potrzebujących. Koleżanka jest ogólnie znana http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/artic...ORT06/489644534 propozycja jaką Ci złoże to udaj się do różnych zorganizowanych zakładów pracy, (szpitale, zakłady transportu, wojsko, policja itp) Ja z mojej strony zapytam Justynkę, czy teraz dla kogoś zbierają, może Wam pomoże, rzucę jej temat na biureczko. Będę obserwował temat i ewentualnie Twoje pw. Niczego jednak nie obiecuję, bo być może ona już ma "plan". Spróbuj jeszcze na tej stronie; http://zielonedrzwi.onet.pl/1258554,0,0,1868,gwiazdy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzaŁaS89 Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Dzięki Zygmunt :) Jak coś będziesz wiedział napisz PW. jak narazie odezwała się osoba z Lublina i tam zbierają już w sklepach spożywczych. U nas ktoś wpadł na pomysł żeby z pojemników na butelki plastikowe odkręcać nakrętki hehe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madox Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 u mnie w mieście kiedys spotkałem sie z ciekawym pomysłem zbierania. Mianowicie na pojemniku na butelki przywiązana była butelka po wodzie 5L i na niej informacja, żeby przed wrzuceniem butelki do śmietnika odkręcić nakrętke i wrzucić właśnie do tej butelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loozack Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Każdy pomysł jest dobry, bo i akcja słuszna. Sam zbieram nakrętki od około 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi