Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

lakierowanie malych odpryskow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem położyć lakier w dwóch miejscach. Małe odpryski 2-3cm

wyczyściłem do gołej blachy papierem ściernym położyłem pędzlem minie i zakupiłem

bleu mondial perl 2c kolor w/g kodu z tabliczki baza 100ml-17.50zł DynaCoat

chciałem polakierować pędzlem.

Potrzebuje coś jeszcze żeby nie schrzanić?

Gość michal_b_30

Według mnie nie rób tego pędzlem, tylko kawałkiem gąbki lub wacika ( mniej będzie widoczne) . Używając w/w nie nakładaj ruchem jak byś malowal tylko dotykając.

nie tak

jedziesz papierem ściernym wodnym na bloku 400(pomagaj sobie spryskiwaczem ręcznym) tak żeby palcami nie było czuć nierówności.

potem podkładem w spraju kolor zbliżony do koloru nadwozia czasem można użyć grubo kryjący (pominąć jak nie ma gołej blachy) (na minie i inne wynalazki nie lepi sie lakier zwłaszcza wodne)

Po podkładzie znowu papier 600 az będzie równy jak z fabryki szlifujesz obszar malowania

Następnie spray możesz zrobić odcięcia na wytłoczeniach lub pomalować obszar obrabiany cieniując (po dobrym podkładzie puszka 150 starcza na całą maskę)

Jak to metalic i sprajem nie umiesz obrabiać żeby nie wyszła panterka możesz zjechać papierem 2000 w górę delikatnie przed położeniem przezroczystej farby.

Nie martw się zaciekami czasem się zdarzy wtedy papier i wyrównać i jeszce raz pomalować.

Na końcu polerka pastą tempo i ja stosuje jeszcze paste barwiącą podobną do koloru nadwozia jadę wtedy cały samochód lub przynajmniej bok

Po kilku samochodach dojdziesz do wprawy i opracujesz swoją metodę

• 3 tygodnie później...

Na minii faktycznie lakier się nie kleił musiałem znowu do gołej blachy zedrzeć, pędzlem nałożyłem 1 warstwe potem drugą i trzecią prysnąłem lakierem bezbarwnym wyszły jakieś odbarwienia to znowu pomalakierowałem znowu lakier bezbarwny no i na końcu jak wszystko wyschło lakier jest matowy temperatura pracy -3 -5 stopni będzie lato będę poprawiać:-)