marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam. Na początku przedstawię opis mojego auta: Renault Megane I FL Rok 1999, 1,4 16V. Problem dotyczy odparowywania przedniej i bocznych szyb. Odpalając auto, wiadomo po chwili szyby zaczynają parować. Po włączeniu klimatyzacji czy nawiewu szyba zaparowywuje jeszcze bardziej i dopiero wtedy zaczyna się długi proces odparowywania. Co może być przyczyną że po włączeniu klimatyzacji szyby jeszcze bardziej parują, i tego że tak długo się trwa proces odparowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 marrcin00, włączasz klimatyzację czy zwykły nadmuch Auto parkujesz pod chmurką czy w garażu Czy jest drożny wąż odprowadzający skropliny pod auto :P No i na koniec, czy nie jest zawilgocony, przemoczony filtr przeciwpyłkowy. Objawy wskazują na znajdującą się w nadmiarze wilgoć w układzie mieszalnika powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Problem występuje przy włączonej klimatyzacji jak i przy nawiewie. Auto parkuje w garażu. Czy jest drożny wąż odprowadzający skropliny pod auto :? Nie mam pojęcia, mogę to samemu sprawdzić ? Jak ? No i na koniec, czy nie jest zawilgocony, przemoczony filtr przeciwpyłkowy. Co do Filtru, będę dopiero jutro sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 marrcin00, tu masz +/- opisane jak i gdzie to jest w scenicu: http://megane.com.pl/scenic-i-phii-klima-v...nie+wody++klimy polecam też ten temat: http://megane.com.pl/scenic-i-phii-gdzie-o...nie+wody++klimy gdzie pod koniec jest opisane kilka przyczyn wlewania się wody w nawiewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zapomniałem dodać jeszcze jednej informacji: Jak dla mnie siła, z jaką dmucha powietrze na przednią szybę jest trochę za słabe. Czy jest możliwe że większa siłą strumienia powietrza jest ustawiona na auto a nie na szyby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Czy jest możliwe że większa siłą strumienia powietrza jest ustawiona na auto a nie na szyby ? czyżbyś miał wersję z klimatronikiem w M I ph II Jeśli nie, to przecież Ty decydujesz gdzie i z jaką siłą wieje. (przy klimatroniku też zresztą jest opcja sterowania ręcznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Niestety nie mam klimatronika. A istnieje możliwość wcześniejszego ustawienia kierunki siły powietrza ? Np. ustawienie za jakimś wentylatorem ? Próbuje odszukać tą stronę na której było to podane, ale na razie nic nie mam. Może było napisane tak jak mówisz, a ja to źle zinterpretowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 marrcin00, że się tak zapytam? Ty se jaja z nas robisz? Przecież na konsoli centralnej masz trzy pokrętła - pierwsze od lewej - zimne - ciepłe - środkowe - kierunek nadmuchu, maksymalnie w prawo nawiew kierowany jest na szybę, maksymalnie w lewo nadmuch na głowę kierowcy i pasażera. - ten po prawej regulacja siły nawiewu, w pozycji 0 wentylator nie działa przekręcanie pokrętła powoduje wzrost siły nadmuchu. To jest wiedza zawarta w instrukcji, którą czasami warto przeczytać! Jeżeli szyby parują to: - stary zabrudzony filtr p.pyłkowy - włączony obieg zamknięty - generalnie zawilgocone auto, trzeba przede wszystkim wysypać śnieg naniesiony do samochodu, jak to nie pomoże auto trzeba osuszyć - i ostatnie, pęknięta nagrzewnica, dziurka jest na tyle mała, że płyn się ledwo sączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Widocznie źle zinterpretowałem tamtą informację którą wyczytałem. Śnieg z auta staram się systematycznie wysypywać czyli jak kończę jazdę to czyszczę dywaniki. W jaki inny sposób mogę osuszyć to nie wiem. Co do pękniętej nagrzewnicy, to czy przeciętny serwis klimatyzacyjny jest to w stanie zauważyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loozack Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 skoro stwierdzasz że za słabo wieje to ja bym stawiał że filtr przeciwpyłkowy jest całkowicie zapchany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ta instrukcja będzie mi pomocna ? http://megane.com.pl/how-to-wymiana-filtra-przeciwpylkowego-megane-i-vt2841.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zabrałem się dzisiaj do wymontowania i sprawdzenia jak wygląda ten filtr przeciwpyłkowy. Okazało się że był bardzo zabrudzony, wyczyściłem go w miarę możliwości i sprawdziłem czy jest jakiś efekt, i według mnie był, bo czułem że dmucha z większą siłą na szybę. W poniedziałek kupię nowy filtr, i podzielę się z wami czy to w zupełności pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 według mnie był, bo czułem że dmucha z większą siłą na szybę. Jak ten filtr jeszcze raz w czasie wymiany na nowy będziesz miał wyciągnięty, to włącz nawiewy bez niego na MAX i to na wszystkie kanały( przełączaj kierunek) Siła nadmuchu pozwoli wywalić wszystkie śmieci które tam jeszcze mogą się znajdować. Oczywiście możesz się liczyć z późniejszym odkurzaniem wnętrza. By tego uniknąć to pozamykaj wyloty prócz jednego i do niego przystaw ssawkę odkurzacza. I tak po kolei. Zamykasz odkurzoną, przestawiasz ssawkę i otwierasz kolejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrcin00 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dobra, dzięki za radę, na pewno to zrobię. A czemu ma służyć taki zabieg ? Wyczyszczeni wszystkich kanałów ? [ Dodano: 2010-12-21, 17:34 ] Potrzebuje pilnej pomocy.! kupiłem dzisiaj filtr, ale jest trochę inny od tego co był, mianowicie nie ma w tej ramki plastikowej co poprzedni. W aucie aktualnie posiadam taki http://moto.allegro.pl/filtr-kabinowy-renault-megane-96-02r-i1367045529.html Kupiłem taki http://moto.allegro.pl/filtr-kabinowy-renault-megane-knecht-803294-i1343680992.html Czy to że nie ma ramki jest dobrze? W sklepie mi mówiono że może da radę przełożyć ramkę, ale nie idzie. [ Dodano: 2010-12-21, 17:37 ] Dodam że filtr ma oznaczenie K 1030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi