Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Aluminiowy przewód wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Muszę wymienić aluminiowy przewód wspomagania w Renault Megane 1.6 16V. Koszt nowej części w ASO to 600 zł, tam też poradzono mi żebym poszukał używanego. Moje pytanie jest następujące - czy przewód ten będzie pasował z Megane 1.4 16V lub 1.6 8V?

• 1 rok później...

Odświerzę temat.

Zauważyłem wyciek na przewodzie aluminiowym przebiegającym po prawej stronie przy kole (idzie po ramie, w okolicach mocowania wahacza). Oczyściłem cały przewód ale nie było widać wycieku. Owinąłem przewód czystą szmatką i jeździełem cały dzien. Wieczorem sprawdziłem szmatkę i zauważyłem małą plamkę.Widocznie wyciek jest niewielki.

Moje pytanie jest takie. Czy tym przewodem ( chyba zwrotnym) olej jest tłoczony takim samym ciśnieniem jak przewodem odchodzącym od pompy?

Po moich ogledzinach doszedłem do wnisoku , że chyba nie , gdyż przwód ten jest łączony z innym gumowym przewodem tylko za pomocą złączki sprężystej , a nie ciśnieniowej.

Czy zna ktoś może symbol serwisowy tego przewodu?

Pozdrawiam

Czy tym przewodem ( chyba zwrotnym) olej jest tłoczony takim samym ciśnieniem jak przewodem odchodzącym od pompy?

Jeżeli to przewód powrotny to nie ma tam ciśnienia.

To zapewne przewód powrotny , bo nie "idzie " od pompy tylko od przekładni do zbiornika. Gdy wyciek jest minimalny , to chyba można z tym jeździć bez większego stresu?Czy takie przewody można spawać ? ( jak od klimatyzacji?)

W sumie można by było go też dorobić jak nie ma tam ciśnienia, np z miedzianej rurki jak kiedyś przewody hamulcowe ( tylko nie wiem czy średnica by pasowała)

Pozdrawiam

Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/renault-scenic-1-6-16v-przewod-wspomagania-vat-i2816460198.html Mnie interesuje ten środkowy odcinek.

Poprawiony

Edytowane przez trebor102

• 1 rok później...

I mnie dotknął podobny problem, czy jesteście w stanie powiedzieć czy to jest "zwrotny" przewód od wspomagania?

Zaizolowany był taśmą, i dzisiaj na podnośniku zauważyłem jak po nim leci płyn wspomagania.

Druga sprawa czy demontując ten wąż, wiadomo trochę ucieknie płynu lecz jak założę go z powrotem, doleje płynu i wystarczy pokręcić kilka razy do skrajnych pozycji kierownicą aby układ się odpowietrzył?

Trzecie pytanie, jakie ciśnienie występuje w układzie wspomagania?

thumb_hosting_zdjec_1416246902__pompaaa.jpg

Edytowane przez shu90