Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mandat - możliwości spłaty - pytanie

mariusz_g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Muszę zapłacić mandat :-? :) i w związku z tym mam pytanie:

Czy mogę rozbić kwotę przynajmniej na połowę? Tzn. mam mandat, mam kwitek z poleceniem wpłaty. Na kwitku jest nr konta oraz nr serii (prawdopodobnie po tym właściwe organa zorientują się czy to ja uiściłem opłatę)

Więc:

Jak to się będzie przedstawiać:

Jutro robię przelew połowy kwoty na podane konto z tytułem wpłaty powyższego nr serii.

Za miesiąc robię to samo wpłacając resztę kwoty wraz z tymi samymi danymi do przelewu.

Na logikę wydaje mi się, że jest to możliwe no chyba że prędzej przyjdzie komornik :)

PS wiem, że ustawowo mam jakoś 2 tygodnie na zapłatę, ale Polska to nie Skandynawia gdzie wysokość mandatu ustalana jest od wysokości wynagrodzenia... :roll:

Więc drodzy forumowicze jak to jest w praktyce? Jest taka możliwość?

Może urwali Tobie z co rocznego zwrotu podatku i nawet nie wiesz ;-) ja ostatni raz przygodę z nieomylną władzą miałem z dobre 3 lata temu. Dostałem mandat, nie płaciłem rok, zapomniałem i nagle zapukał do mnie komornik. Państwo zawsze o Tobie pod tym względem niestety pamięta.

Na zaplacenie mandatu nie masz 2 tygodni, a tylko i wyłacznie tydzień, czyli 7 dni. Mandat możesz oczywiście zapłacić na raty, w tytule przelewu wpisz "pierwsza rata mandatu nr... z dnia....". Postępowanie egzekucyjne, czyli to kiedy mogą z Ciebie "ściągnąć" mandat musi się zakończyć, jak dobrze pamiętam, do 2 lat od dnia wystawienia. Od 1 stycznia weszły nowe przepisy dotyczące ruchu drogowego,więc jak jest na 100% musisz sobie sprawdzić. Powodzenia.

baciuś, US się upomni, nic się nie martw ;-), albo od razu wyślą nakaz komorniczy do zakładu pracy.

mariusz_g, kiedyś też tak zapłaciłem, kilka lat temu i do tej pory cisza.

Ponoć można to rozbić na raty, ale trzeba jakieś pisma pisać itd.

Natomiast, nie sprawdzałem i nie wiem czy nie jest to jakieś "urban legend".

Są tacy, że nie ważne na ile opiewa mandat, wpłacają 1 zł, słownie jeden złoty polski i ponoć system kwalifikuje to jako zapłacenie mandatu i po sprawie.

Zastrzegam, nie sprawdzałem i nie wiem ile w tym prawdy.

Natomiast, nie sprawdzałem i nie wiem czy nie jest to jakieś "urban legend".

Są tacy, że nie ważne na ile opiewa mandat, wpłacają 1 zł, słownie jeden złoty polski i ponoć system kwalifikuje to jako zapłacenie mandatu i po sprawie.

Zastrzegam, nie sprawdzałem i nie wiem ile w tym prawdy.

No to dałeś mi do myślenia :) teraz się będę zastanawiać czy nie zostać nowym pogromcą mitów (legend) :)

Mój przykład z przed całkiem niedawna:

Przez parę lat uzbierało mi się 6 albo 7 mandatów ( głównie za jazdę + 1 za picie w miejscu publicznym ). Oczywiście olewałem je z góry i nie płaciłem. Co jakiś czas dostawałem wezwania do zapłaty, w końcu dostałem pismo z US , informujące mnie że wchodzą mi na konto bankowe. Oczywiście w między czasie urywali mi to i owo ze zwrotów z podatku.

Po zakupie scenica, ( listopad 2010 ) postanowiłem załatwić rejestrację scenica ( wyrobiłem się ostatniego dnia ustawowego) , wyrejestrować poprzedni samochód ( spóźniłem się o miesiąc), opłacić skarbówkę za scenica ( spóźniłem się 2 tygodnie) i jako że byłem w US to chciałem złożyć podanie o rozłożenie zaległości za te wszystkie mandaty na raty. I teraz tak: 1) Kary w wydziale komunikacji nie musiałem płacić ( oni nie nakładają ), kary w skarbówce nie musiałem płacić ( pani w okienku miała dobry dzień ), i do tego dowiedziałem się że został mi do zapłacenia 1 mandat z sierpnia bo reszta sąe przedawniła :) :) Myślałem że tego gościa w US ucałuję.

Reasumując: Pomimo upomnień, informacji że mi wchodzą na konto firmowe i ostrzeżeń i tak mandaty się przedawniły i nie muszę płacić :shock: :) :)

baciuś, jak już kolega napisał US ci nie zapomni nawet złotówki jaką jesteś winien państwu.

kiedyś zrobiłem tak jak polega założyciel tematu opisuje i dostałe pismo o zapłacie odsetek od mandatu (płaciłem go po 30 zł miesięcznie) ...

Moje mandaty płacą się same :) Co roku sobie biorą grosze ze zwrotu podatku, w tym roku będzie już czyste konto (oby).

Dostałem raz wezwanie do US w celu wyjaśnienia mandatu, gość mi strzelił kazanie jaki ja to nie jestem zły i w ogóle (śmiech na sali, nawiedzony typ), na koniec mu powiedziałem, że żeby nie tacy jak ja to on by nie miał pracy 8-)