klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam! Mam mały problem dziś rano chcąc jechać na przegląd swojej megi... zauważył iż cos jest z nią nie tak...;/ no ale mowie okaze sie w praniu wiec wsiadłem i jade...zajechałem do banku i stwierdziłem ze nie bede jej gasił na chwile zobacze czy cos sie dzieje...i zauwazyłem ze strasznie mi dymi na błekitno...normalnie tragicznie az wstyd było jechać...zajechałem na stacje diagnostyczna gosciu obejrzał i sprawdział auto po czym wsiadł i odpalił a z tyłu zrobiło sie błekitno...przeglad podbił ale stwierdził ze chyba mam uszczelke uszkodzona i zebym wybrał sie do mechanika...wsiadłem a jadac zauwazyłem ze auto strasznie szarpie temperatura cały czas rosnie i nadal kopci na blekitno...;/ i sie zaniepokoiłem...odprowadziłem auto i sie własnie robi...;/ mozecie mi powiedziec czy ktos mial taka sytuacje i jaki byl jej finish? Czy to była uszczelka czy moze cos innego...?I w jakich kosztach sie to kryje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Ogólnie mogą być 4 główne przyczyny: 1. Uszczelka pod głowicą 2. Pierścienie 3. Uszczelniacze zaworowe 4. Pęknięta głowica lub blok We wszystkich 4 przypadkach trzeba ściągać głowicę. No są magicy co uszczelniacze wymieniają bez ściągania głowicy, ale lepiej ściągnąć. Pierścienie teoretycznie można tylko od dołu, ale może przeszkadzać wał, a wał wyciągniesz po odczepieniu skrzyni więc za dużo kombinowania i lepiej od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 No gosciu raczej stawiał na uszczelke...no ale zobaczymy czekam na telefon...?A cena uszczelki z robocizna w jakiej cenie moze sie zamknac orientujecie sie...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba99994 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Jak uszczelka to i rozrząd. Ja za uszczelkę, planowanie głowicy i części ( w tym płyny i filtry ) zapłaciłem w granicach 1000 zł z rabatem. Jeszcze robocizna, zależy ile Ci krzyknie mechanik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Moj tata był u tego mechanika i to napewno uszczelka pod głowicą... Wiec trzeba planowac głowice do tego uszczelka,uszczelka pod klawiature, pasek od alternatora,płyn hłodniczy, olej,filtr oleju:P No i to wyjdzie w granicach podobno 500-600zł Auto bede miał w poniedzialek wieczorem:P Wiec zobaczymy napewno napisze;) uszczelka pod głowica z tego co wiem pada co jakies 130tys. km...bynajmniej tak mi powiedziało kilku mechaników;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba99994 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Nie wiem jak jest u Ciebie, u mnie rozrząd jest na osobnym pasku i pełen komplet dobrej firmy kosztuje ok 600 zł ( pasek zębaty, rolki, napinacz, pompa wodna). A alternator jest na pasku wieloklinowym i tu też jest napinacz i rolki prowadzące. A to, co Ty wyliczyłeś kosztuje drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 rozrzad mialem wymieniony miesiac temu razem z pompa wody i chlodnica;) takze dobrze wyliczyłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba99994 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 A u mnie już była pora na to i właśnie dlatego podałem ceny. Więc Twoje szczęście, że nie będzie dużych kosztów. Pozdrawiam i niech Renia wraca szybko do zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Oj seba oby wracała bo jestem jak bez reki:P takze dzieki wielkie;) fajnie ze jest takie forum bynajmniej mozna sie podzielic swoimi smutkami:P a co do rozrzadu zmieniłem go bo strzeliła mi pompa wody:) no i przy okazji rozrzad bo trzeba;) a ja musze miec wszystko cacy:) a najlepsze to ze po dwóch dniach poszła chlodnica:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Ostatnio wymieniałem uszczelkę pod głowicą w moim megane 1,6 8v. Co do kosztów to uszczelka 100zł + nowe śruby 45zł. Kosztów robocizny nie było bo robiłem sam, ale u mechanika to jakieś 300-400zł. Muszę też zdementować mit odnośnie konieczności montażu nowego paska rozrządu. W tym silniku można go zdjąć i założyć bez ponownego napinania. Wymiana na nowy jest zbyteczna jeśli stary jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klajniak91 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Wiem o tym:) ze mozna go zdjac i załozyc ale ja jestem czlowiekiem ktory lubi miec wszystko w idealnym stanie jesli chodzi o auto:P Jest stare ale jest moje własne i musi byc cacy:) Choc rozrzad przy tej naprawie bedzie ominiety:P Bo byłwymieniony ostatnio:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolt Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Potwierdzam to wszystko co mówi marcindj. Wymienialiśmy Uszczelkę sami w tym samym czasie i nie było większych problemów, a koszty? 1/5 tego co u mechanika, nie mówiąc o ASO. I do tego jaka satysfakcja. Ten silnik jest tak prosty w budowie, że naprawdę szkoda wydawać na mechaników, no chyba, że jest się naprawdę nogą w mechanice. [ Dodano: 2011-02-05, 08:28 ] A propos marcindj jak ci się sprawuje bryczka po wymianie? U mnie miodzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Sprawuje się OK, bez żadnych problemów poza tym, że muszę jeszcze uszczelnić jedno połączenie układu chłodzenia bo trochę przecieka. FRM co Cię tak śmieszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Każdy szanujący się mechanik powie tobie marcindj, że nigdy drugi raz tego samego paska się nie zakłada. Nawet jak by miał przejechane 1000km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Tu nie chodzi o to żeby nie zakładać znowu tego samego paska tylko żeby go ponownie nie napinać jak już był napinany. Nie mylmy pojęć ;-) Ja napinacza nie ruszałem tylko skorzystałem z tego że pompa wody ma skośny wałek i bez problemu można pasek ściągnąć i założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi