Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

zamiana na opla astre II

marcinsid88

Rekomendowane odpowiedzi

Już od dłuższego zastanawia mnie chęć wymiany mojej meganki na Opla Astre II w dizelku. Co prawda silniki w tych autach do mega mocnych nie należą , ale ciągłe wkładanie pieniędzy w to " auto " już mi się znudziło. A z tego co czytam na forum to chyba ten model to jeden wielki nie wypał.

Jeździł ktoś może taką astrą ? jak one się sprawują ?

Brat miał ładną Astrę II 2000rok, 3d, 2.0 101KM. Jeżeli chodzi o auto to owszem, fajnie wyglądało, było dopieszczone i nie robiło problemów. Silnik + skrzynia to była porażka. Jedynka krótka jak w dostawczaku, nie było mowy o szybszym ruszeniu z miejsca. Spalanie ok 7 litrów przy spokojnej jeździe i słabych osiągach - długo nią nie jeździł, bo jazda nie należała do przyjemnych. Głośno w środku.

U mnie brat też miał taką astrę tylko że 1.6 w kombi . Autkiem fajnie się jeździło nie było problemów tylko delikatnie ruda zaczynała brać nadkole, była kupiona na szybko i podejrzewam,że była klepnięta i po roku została zmieniona na 307

Ale pomimo tego blacha nie jest chyba mocną stroną opla chyba, że coś się zmieniło ;-)

meganki juz tak maja niestety ciagle cos;)

Megane to samochod dla ludzi ktorzy nie jezdza duzo:)

Jesli chodzi o astre fajne samochody:) tylko jesli chodzi Ci o zamiane nie wiem czy nie bedziesz musiał dopłacic:) nie daleko mnie stoi ładna astra zadbana diesle 2002 rok i gosciu krzyczy sobie za nia 16tys...rowniez kiedys myslalem na astra:)

czyli w spalaniu to różnicy bym nie miał.

coś duże masz spalanie :mrgreen:

a jak z częściami ? psuły się tak często i z tak wielkim nasileniem jak w megance czy raczej spokojnie ?

Ceny części podobne, nie jeździł nią długo bo nie dawała przyjemności z jazdy - młody człowiek, a auto zamulacz. Powyżej 100km/h było głośno w kabinie. Wymienił łożyska, półoś bo było bicie, coś w skrzyni terkotało ale to raczej była wina tego jednego egzemplarza. Nie wypowiadam się na temat awaryjności bo nie ja użytkowałem. Auto było bardzo bogato wyposażone, dopieszczone itp, więc można trafić fajny egzemplarz.

On kupił tą astrę chyba miesiąc wcześniej niż ja megankę. Sprzedał astrę, niedługo będzie sprzedawał mazdę 3 1.6 diesel, ciągle na coś narzeka, a ja meganką jeżdżę ponad 3 lata i nie narzekam. Różne są opinie.

codziennie przeglądam allegro i otomoto. Fajna astre 2 z roku 2000 można wyrwać za około 10 000 .

rozważam też sprzedanie mojej a później kupienie astry , ale sprawi mi to problem bo potrzebuje auto żeby dojeżdżać do pracy.

[ Dodano: 2011-02-04, 17:44 ]

Tak jak mówisz różne opinie ale także różne egzemplarze. Jak kto woli .

Ale silnik 2.0 DTI 101 km nie jest chyba aż tak mulący ? w megance mam 98 km i bardzo dobrze mi się nią jeździ. w astrze z tym silnikiem chyba zbliżone parametry więc osiągi tęż powinny być porównywalne

Mam taką samą megi jak twoja i zmieniam ją na astrę II 2.0 DTI. Astra jest dużo mniej awaryjna a ja też już mam dosyć dokładania do mojej meganki. A astrę kupuję od brata więc autko z pewnej ręki i śmiga dużo lepiej niż moja megi.

zbliżone parametry więc osiągi tęż powinny być porównywalne

z moją meganką dti 101KM opla nie miało startu - beznadziejna skrzynia biegów.

jeśli chodzi o megi to mam benzyne i oprócz cewek co pewien okres czasu w samochodzie nie robiłem nic ( wiadomo hamulce i tego typu rzeczy to tak ) ale to benzyna diesla nigdy nie miałem , jeśli chodzi o opla to macie rację że blacha w oplach nie jest dobrej jakości i lubi rudą <szukaj> co do diesla to jedyny silnik jaki moge polecić to 1.7

Te 2.0 w dieslu to jakaś porażka jest:) (pije olej- mechanicy mowią ze Opel tak ma ) i nie zdziw się jak ci po 2-3 miesiącach pompa wtryskowa siądzie:) koszt naprawy to jakieś 2-2.5tysiąca. Chcesz mieć spokój - kup 2.0 bena lub 2.0T

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!