phpion Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Heja, przymierzałem się by pojechać ze swą Megi do myjni. W tym celu chciałem odkręcić antenę. Próbowałem - ani drgnęła. Wziąłem więc szmatkę + kleszcze i w ten sposób chciałem ją odkręcić. W pewnym momencie coś "pyknęło" - od razu pojawił się u mnie zimny pot. Oczywiście sama antena ani drgnęła, ale samo jej mocowanie się jakby obluzowało. Oglądałem to na wszystkie możliwe strony, podkładałem lusterko pod spód - chyba nic nie pękło, nic się nie ułamało. Jednak sama antena jest teraz nieco bardziej ruchoma, co nagrałem na filmiku: Widać na nim odchylanie we wszystkie strony. Czy u Was również też tak jest? Nie kojarzę by tak było wcześniej, ale również nie zauważyłem żadnego uszkodzenia. Proszę o informację, pion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Urwałeś mocowanie. Antena rusza się tylko góra dół, a nie na boki. Pozostaje udanie się do najbliższego szrotu lub ASO Peugeota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phpion Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Ehhh, no to kupa. Czy naprawa tego wiąże się ze zdejmowaniem podsufitki? Czy generalnie jest to droga operacja? Jest to niby pierda, ale mnie drażni i chciałbym to naprawić. Tymczasowo myślałem o zadziałaniu Poxipolem... Druga sprawa: czy antenę w ogóle da się odkręcić? Ta moja ani drgnie :/ Namierzyłem na Allegro: http://allegro.pl/renault-master-trafic-me...1438098327.html <- wygląda na taką jak moja http://allegro.pl/podstawa-anteny-antena-r...1420516213.html <- krótsza więc w sumie wolałbym nie ryzykować by nie wyglądać jak przykurcz hehe Aha, pisałeś o ASO Peugeota - rozumiem, że podstawa anteny z Peugeota również by pasowała? Myślę nad wymianą samej podstawy, ale nadal by pozostawała kwestia "odinstalowania" samego bacika, z czym nie mogę sobie poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Pewnie, że da się odkręcić, zdejmiesz to bez problemu odkręcisz. Ten gwint od bata też czasami trzeba jakimś smarem przejechać. To taka uwaga na przyszłość. Coś drogo na tym allegro, mówiłem szrot albo ASO Peugeota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSA78 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Jak już będziesz miał to na wierzchu to wkręć w imadło i wtedy powinno się udać odkręcić antenę :-> Mam ten sam problem i mi na dodatek przez to kiepsko radio odbiera zamówiłem podstawę anteny w sklepie gościu nie miał na miejscu koszt 20-25 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phpion Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 O czasowym smarowaniu wiem. Samochód mam 1,5 roku i nigdy nie odkręcałem anteny (myłem go sam). Teraz jest tak upaprany, że postanowiłem pojechać na myjnię, ale żeby to zrobić muszę odkręcić antenę - stąd owy problem. Nie odpowiedzieliście mi na dość istotne pytanie: czy z wymianą podstawy anteny wiąże się również zdejmowanie podsufitki? Mam nadzieję, że całą robotę robi się na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Nie trzeba ściągać podsufitki, ale trzeba odkręcić lampkę (oświetlenie wnętrza) - tam są chyba dwie śrubki, które widać po zsunięciu plastikowej osłonki. Jak to ściągniesz to zobaczysz śrubkę od podstawy anteny. Ja kupiłem podstawę i antenę (taką fajną krótką) w sklepie z częściami do francuzów za około 60zł (były to części z logo peugeot/citroen). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phpion Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Ok, dzięki. Pokombinuję, a w razie czego pozwolę sobie pomęczyć Was dalej Dzięki za dotychczasową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Kuzyn jakiś czas temu szukał do Trafica i najtaniej kupił w ASO Opla za ok. 40 zł (antena od Vivaro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi