Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Witajcie, Mam taki problem z moja nową megi. Mianowicie czołowa szyba jest bardzo porysowana, praktycznie cała powierzchnia pokryta jest mnóstwem takich półokrągłych małych rysek. W dzień to praktycznie nie przeszkadza, jednak w nocy, bądź wieczorem nie da się jechać, bo wszystkie światła się rozpraszają i nic nie widać :cry: Chciałem się dowiedzieć, czy jest jakiś sposób na usunięcie tych rys? Słyszałem, że można szybę jakoś wyszlifować, wygładzić, na youtube są takie filmy. Czy lepiej wymienić? jeśli wymienić to jaki mniej więcej jest to koszt? Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Dziambel, Lepiej wymienić a koszt nieznacznie wyższy od szlifowania, które i tak daje wątpliwe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYGRYS MEGAN Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 taka porysowana szyba pod wpływem temperatur potrafi się odkształcać i może strzelić proponuje wymianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ok dzięki za rady! a jakby tak przez przypadek młoteczkiem w szybkę puknąć? :-P ubezpieczenie na szyby jest :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 a jakby tak przez przypadek młoteczkiem w szybkę puknąć? Ponoć porcelanka jest lepsza i skuteczniejsza, tylko żeby lakieru nie uszkodzić bo będzie :evil: . Jak będziesz robił to z ubezpiecznia to opisz procedurę bo ja mam delikatne pękniecie szyby przedniej i musze ja kiedyś wymienić, a też mam pakiet dodatkowy na szyby. KOszt szyby barwionej(fioletowej) z zamontowaniem coś koło 1000zł a w Aso zaśpiewali koło 1500/1600zł - w zeszłym roku w wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalk83 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Ja niedawno przerabiałem wymianę szyby z ubezpieczenia na szyby w PZU. Procedura wyglądała następująco: 1 przygotować sobie polisę i dowód rejestracyjny aby podać z nich dane, 2 zadzwonić na infolinię i zgłosić szkodę z opisaniem na czym polega uszkodzenie, w którym miejscu szyby się znajduje, jaki jest rozmiar, kiedy doszło do uszkodzenia bądź się je zauważyło (najlepiej jakąś niedawną datę a nie, że pół roku temu tylko nie było czasu się tym zająć), 3 podać w jakiej części polski chce się wykonać naprawę, 4 pod koniec rozmowy informują, że likwidacja szkody zostaje przekazana do firmy naprawiającej szyby i przedstawiciel powinien niedługo oddzwonić, 5 dzwoni przedstawiciel aby potwierdzić jakie jest uszkodzenie i umówić na wizytę w warsztacie, 6 przyjeżdżamy w umówione miejsce o odpowiedniej porze i zostawiamy samochód na jakieś 3 godziny, 7 odbieramy samochód i cieszymy się z pięknej nowej szyby:D całkowity koszt w megi II ph II za szybę zieloną z czujnikiem deszczu około 800 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Dzięki wszystkim za rady. Podzwonie po firmach i popytam o ceny, jeśli będzie w miare ok to poprostu kupie i wymienie. Zanim PZU by to wszystko załatwiło to bym pewnie z miesiąc czekał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Czy jest możliwość wymiany zwykłej szyby na szybę podgrzewaną korzystając z faktu, że szyba uległa uszkodzeniu, a była ubezpieczona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TYGRYS MEGAN Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 jeśli chodzi o twój model i zakładam że chodzi ci o przednią szybę oczywiście jest taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 TYGRYS MEGAN, tak, chodzi o przednią szybę. A orientujesz się jak to wygląda w praktyce? Podgrzewana szyba jest droższa, czy różnice w cenie mogę ja dopłacić? Ubezpieczyciel nie zrobi tego z uśmiechem na ustach :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale w PZU szyby są ubezpieczone na 2000zł, a ogrzewana raczej tyle nie kosztuje, więc chyba nic nie bedziesz musiał dopłacac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art110377 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 A co ze zniżkami w ubezpieczeniu (OC) po wymianie szyby przez ubezpieczyciela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 ubezpieczenie szyb jest oddzielne i nie wpływa na zniżki OC, AC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art110377 Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 A przy zakładaniu takiego dodatkowego ubezpieczenia auto podlega jakiejś "obdukcji"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 14 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 w moim przypadku nikt nic nie sprawdzał. Po prostu wykupiłem i na tym się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi