Skocz do zawartości

1.9 dci 06r Wskaźnik paliwa wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Zaobserwowałem dziwne zachowanie wskaźnika paliwa - od dwóch, trzech tankowań gdy wskaźnik dojdzie do 1/4, to nagle opada całkowicie do zera, i tak leży dopóki nie wyłączę zasilania. Jeśli postoi parę minut, trochę się podniesie. Po nocnym postoju ląduje we właściwym położeniu. Na początek sprawdziłem masę przy zbiorniku - było ok.

Jeździłem tak 2-3 tygodnie - dawało się wytrzymać.

W sobotę, korzystając z chwili wolnego czasu, zabrałem się za wyczyszczenie kostki przy zbiorniku paliwa. Rozebrałem, przeczyściłem, złożyłem.

W niedzielę wyjazd w trasę i szok - po włączeniu zapłonu pokazało 3/4 zbiornika (co powinno być zgodne z prawdą) ale po 20-30 s zjechało do zero. Próba wyłączenia zapłonu i włączenia dawała ten sam efekt.

No cóż pomyślałem, jadę, może w trasie jak paliwa zacznie ubywać "samo wróci do normy". Po przejechaniu 450km jednak nadal ten sam efekt - 3/4 zbiornika po włączeniu zapłonu i zjazd do zera.

Jakby komputer "pamiętał" że paliwa było 3/4 zbiornika, a następnie stwierdza że zbiornik jest pusty.

Czy po rozłączeniu i połączeniu kostki trzeba wskaźnik jakoś kalibrować? A może przyczyną jest fakt, że podczas czyszczenia nie odłączyłem akumulatora?

Kostka powinna być w porządku, bo przecież idzie przez nią zasilanie do pompy paliwa, a ona działam bo samochód jeździ?

Jakieś podpowiedzi co robić?