Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

wyjazd do włoch

mrarek

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo uważaj z prędkością we Włoszech, ja właśnie dostałem mandat z czerwca z okolic Wenecji, dokładnie tam gdzie jedziesz od strony Lido , Bibione, Lignano itp, za jazdę 64 km/h na 50 ponad 200 euro i 6 punktów karnych...

To zależy jak daleko chcesz jechać ?

Masz 1855 km Lublin - Rzym, autko spali Ci jakieś 7 l/100km , czyli spalisz ~130 l paliwa.

dolicz do tego ok 60 zł za winetki w A i CZ, w I to jest jakieś 50€ za autostrady, które częściowo da się ominąć.

Ceny paliwa, średnie z gazetą Wyborczą, w PLN

Polska 5,15

Czechy 5.78

Słowacja 5,80

Austria 5,48

Włochy 6,14

Na 100% ceny na autostradach będą wyższe, choć nie wszędzie. Cen gazu nie znam ale to jakieś 50-60% ceny benzyny.

No i jeszcze przydało by się gdzieś przenocować, a z tym już może być problem bo ceny oscylują w okolicach 50-60€ za 2-osobowy pokój. Pewnie można znaleźć taniej, trzeba poszukać. Alternatywą są kempingi, ceny są prze różne i zależą od terminu. ale średnio to jakieś 5€ poza sezonem nawet do 10-15 € w sezonie w ciekawych miejscach.

Do tego należy również doliczyć koszt rozbicia namiotu, samochodu i ewentualnego prądu. Polecam http://www.camping.it/.

Zabrałeś się do tego zupełnie nie znając zagadnienia. Najpierw zastanów się gdzie właściwie chciałbyś pojechać i co zobaczyć, i w jakim terminie. Potem trzeba sobie wytyczyć trasę i poszukać noclegów. Zorientować się w cenach i zarezerwować, bo nie zawsze mogą być wolne miejsca, a szukanie noclegu, na miejscu też nie jest z byt wygodne. Spanie w samochodzie odradzam, nie zawsze jest to bezpieczne i nie zawsze mile widziane przez różne formacje porządkowe. ;-)

Ceny za autostrady we Włoszech znajdziesz powyżej, podawałem link do strony.

I w drogę :-D

• 1 miesiąc temu...

no to za ok. 24-26 godzin będę wyjeżdżał... prawie spakowany. jadę na Chałupki, pomiędzy Gratzem a Klagenfurtem tankowanie (dalej już raczej nie dojadę), 6 kamizelek na pokładzie :)

oczywiście cały czas auto spisywało się super, a tu wczoraj ZONK: nie ma płynu w zbiorniczku no i coś brzęczy pod spodem auta. płyn wykapałbył malutkim odpowietrznikiem (wielkości nakrętki do wentyla) umieszczonym z prawej strony silnika. a brzęczenie to drgania prawej półośki na wysokości przegubu wewnętrznego. doraźnie naprawione, ale łożysko z półośki do wymiany.

jutro mycie, odkurzanie, pastowanie i w drogę. spalanie średnie sporo spadło... :)

Edytowane przez mrarek

Przejazd przez Rybnik utrudniony. Na ciągu drogi 78 remont ronda na skrzyżowaniu Reymonta- Wodzisławska.

Tak więc staraj się Rybnik omijać, od Rownia, Żorska nadal rozkopana.

Mykaj A1 do samego końca tj. do Świerklan i tam obierz kierunek na Wodzisław Śl. przez sławetne Marklowice. W Wodzisławiu obok Mc Donalda na rondzie w lewo i już śmigasz prosto na Chałupki.

Szerokości i przyjemnego wypoczynku życzę.

• 1 miesiąc temu...

Ja ruszam do Włoch w piątek wieczorem. Planuję przejazd przez przejście w Chałupkach przez Czechy i Austrię do Bibione.

Zastanawiam się jeszcze nad tankowaniem na terenie Polski bo później planuję je dopiero w Austrii. Znacie jakieś pewne stacje w okolicach granicy, lub jakieś stacje, których należy unikać?

Jechałem tak opisałem wcześniej. Ostatnie tankowanie w Polsce na stacji w Wodzisławiu. Winietki za złotówki kupiłem w kantorze w Chałupkach (za złotówki i ceny jak w PZM).

Winietki za złotówki kupiłem w kantorze w Chałupkach (za złotówki i ceny jak w PZM).

Pisałem, żeby kupować na stacjach benzynowych. Cena jest normalna, a nie 100% więcej.

Zastanawiam się jeszcze nad tankowaniem na terenie Polski bo później planuję je dopiero w Austrii. Znacie jakieś pewne stacje w okolicach granicy, lub jakieś stacje, których należy unikać?

Jechałem tak opisałem wcześniej. Ostatnie tankowanie w Polsce na stacji w Wodzisławiu. Winietki za złotówki kupiłem w kantorze w Chałupkach (za złotówki i ceny jak w PZM).

Miesiąc temu wróciłem z Włoch. Co do tankowania to oczywiście w Polsce tankuj do pełna. Wystrzegaj się tankowania na granicy Austria (ostatnia stacja przy granicy z Włochami) tam cena nawet wyższa nawet od cen we Włoszech. Tankuj 100km od granicy z Włochami wtedy cena powinna być austriacka (niższa). Co do winiet to tylko stacje benzynowe - nie miałem problemów z nabyciem winiety. W samych Włoszech tam gdzie ja byłem najtańsze paliwo było na stacji IP (Italia Petroleum czy jakoś tak).