Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

głosna praca silnika, szarpanie

andej

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś rano jak odpaliłem autko w garażu zaczeło głośno pracować. Coś jak traktor dosyć głośno i nie równo szarpało ,chciałem podnieśc maskę ale silnik zgasł.Nie wiedziałem dokładnie co sie stało i ściągłem mechanika. Po drugim odpaleniu mechanik stwierdził że jeden tłok nie pracuje i dlatego tak głośno.Jak podjechaliśmy do jego zakładu to po kilkunastu sekundach wszystko wróciło do normy,a mechanik stwierdził że jest to wina cewki zapłonu.Której nie wie gdzyż wszystkie są dobre.Podobno sie zawiesiła czy coś w tym rodzaju.Mówił że narazie wszystko jest dobrze i można spokojnie jeżdzić.W środe wybieram sie w góry i chce mieć sprawne autko.Na pewno w poniedziałek oddam megane do elektromechanika żeby posprawdzał wszystko z elektryką.Świece przewody i kompletny rozrząd były wymienione 3 latka temu przy 145tys. autko ma zrobione 185tys. Mam pytanko mniej więcej żeby ktoś mnie pokierował czy to faktycznie cewka czy może coś innego,i czy warto z tym jechać na diagnostyke czy coś wykarze??Jutro postaram sie dodać jakiś materiał jak sytuacja sie powtórzy.

Cewka lub świeca, może być. Ale zanim cokolwiek zaczniesz wymieniać, trzeba wyjąć cewki, dokładnie je wytrzeć, również gniazda w które wchodzą, Można wykręcić świece i je też wyczyścić. Te silniki tak mają, że jak cewki są brudne lub dostanie się do nich wilgoć, to właśnie w ten sposób zaczynają świrować. :)

Pracuje on ci na 4 garach? Sorki ale to co nagrałeś to nie za ciekawie brzmi :) Tak jak ci piszą wyżej koledzy sprawdź cewki, odłączaj po kolei jedną włącz i obserwuj jak chodzi, później 2 sprawdź i tak do 4. Wybadasz która ci padła.

Ile mniej więcej kosztuje jedna taka dobra cewka?? a ile komplet świec?? orientuje sie ktoś.Nie chce sie opierać o allegro bo tam różne dziwne rzeczy można znależc.

Byłem dziś u elektromechanika na diagnostyce i pokazała jeden błąd sonde lambda.Wszystkie cewki są sprawne.Wymieniłem świece.I na razie chyba poczekam,pracuje caly czas na 4 tłokach ale nierówno.Na zimnych silniku przy odpalaniu troszke szarpie.