paoss Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Witam, przy ostatniej wizycie u mechaniora (zerwany rozrząd, kupa kasy poszła;)) stwierdził iż mój olej jest zaskakująco czarny (od wymiany przejechane zaledwie 500 km), zalecił ponowną wymianę na jakiś tańszy a po nastepnych 500 km kolejną na taki jaki stosuje... czy aby nie próbuje zrobić mnie w wała na podwójną wymianę oleju??? przy wymianie rozrządu stwierdził iz było dużo nagaru... nie wiem jaki olej był do tej pory zalany, ja postanowiłem wlać Castrola pół-syntetyka... czy to możliwe aby wypłukał syf z silnika i odrazu tak poczarniał??? Edytowane 1 Czerwca 2011 przez meganecoupe02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Moim zdaniem coś ściemnia. Olej praktycznie po chwili pracy w silniku sie robi czarny, czy może inaczej - czarnieje. Trudno, żeby po pracy w silniku był dalej taki jak z opakowania. Słyszałem o takich "płukankach" mechaniorów. Powiem tak - jak chcesz przepłukać silnik to kup w ASO taki środek do płukania. Powinni wiedzieć o co kaman. Mam znajomego w ASO, mowił że tego używają, jak mają samochód w komisie przy ASO i silnik kilkanaście tys. km mniej ( w sensie tak sie zachowuje). Ja namówiony przez niego zakupiłem uw środek. Kosztował coś koło 41 zł. Zalałem przed wymianą oleju ( tak trzeba. Tuż przed wymianą). Sam środek usuwa właśnie nagary i tego typu rzeczy. Z moich obserwacji - autko chodzi ciszej, silnik ma jakby większą kulturę pracy. Ciężko mówić o rezultatach spalania, bo ja raczej z tych co mają "ciężką" nogę, a do tego sporo po mieście i w korkach... Ale po 1 wyjdzie Ci taniej niż olej, po drugie środek specjalnie do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Olej praktycznie po chwili pracy w silniku sie robi czarny W dieslu tak, ale nie w benzynie. Też zmieniałem olej jakieś 1k km temu i nadal jest jasny i klarowny jak prosto z bańki (prawie, jest lekko ciemniejszy). przy wymianie rozrządu stwierdził iz było dużo nagaru Silnik pewnie pracował na oleju mineralnym. Jak przechodzisz z takiego oleju na pół-syntetyk lub syntetyk, dobrym pomysłem jest przepłukać (wyczyścić nagary) przy pomocy tego środka do płukania. Pytanie, dlaczego tam był mineralny ?. Jeżeli powód został wyeliminowany przy naprawie rozrządu, to dobrze. Ale jeżeli nie, auto może (ale nie musi) w niedalekiej przyszłości brać olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 ja ma złe zdanie o castrolu lepiej zalej jakiegoś dobrego elfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 W dieslu tak, ale nie w benzynie. Też zmieniałem olej jakieś 1k km temu i nadal jest jasny i klarowny jak prosto z bańki (prawie, jest lekko ciemniejszy). Fakt, nie zauważyłem, że o benzynce gadamy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paoss Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 mechnik twierdzi że albo ktoś ostro dawał mu po garach, albo olej nie był wymieniany od bardzo dawna... wciąż mi doradza płukanie (ale nie jakimś środkiem tylko tanim olejem) i sam nie wiem co o tym myśleć... jednak jest opcja że olej nie był od dawna wymieniany... niedawno strzelił mi rozrząd, pogięło zawory itp. naprawa 1,8 tys., samochód z niemiec, trzech właścieli, ostatnia przez 6 lat jeździła jakaś kobieta... prawdopodobnie jeździła i jeździła nie dbając o silnik, nie wymieniając oleju, rozrządu, itp... (do moderatora, sory ale nie wiem jak zmienić tytuł tematu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 nie bardzo wiem czemu mechanik twierdzi że olej lepiej wypłucze nagary niż płyn do tego przeznaczony, zalecany przez producenta auta i w dodatku tańszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Bo olej jest bezpieczniejszy dla silnika niż "specjalistyczne płyny", które są produkowane na bazie rozpuszczalników. Mogą rozpuścić za dużo a płukanie olejem to bezpieczna metoda starych mechaników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Mogą rozpuścić za dużo a płukanie olejem to bezpieczna metoda starych mechaników. A myślisz że metoda olejowa też jest bezpieczna :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paoss Opublikowano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 bezpieczna czy nie jutro jestem umówiony na pierwszą z dwóch wymian oleju... narazie tani olej bez wymiany filtra a w przyszłym tygodniu już normalny olej... nie wiem co jej tym razem zalać? castrola czy może jednak elfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Kup chociaż najtańszy filtr, bo jak wypłukane brudy zatkają filtr, to może nie być ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2011 Mechanik naopowiadał tobie Paoss zwykłych bzdur. Tani olej niespełniający normy producenta auta może spowodować więcej szkody niż pożytku. Jeszcze chce wymieniać olej bez wymiany filtra. To już zakrawa na kpinę. Jak wymienisz olej to od razu wypłucze osady z filtra i będzie się działo w silniku (opiłki mogą zrobić swoje). Kiedyś za PRL-u jak się odbierało nowy samochód z Polmozbytu to się dostawało instrukcję aby pierwszą wymianę zrobić po 3tyś km. (po dotarciu silnika). I po remoncie i szlifowaniu wału silnika też coś takiego jest zalecane. Proponuję zmienić na olej docelowy i po tych 3 tyś km wymienić ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 A myślisz że metoda olejowa też jest bezpieczna :) Oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Tani olej niespełniający normy producenta auta może spowodować więcej szkody niż pożytku Sugerujesz że tylko drogie oleje spełniają normy producenta? Jak wymienisz olej to od razu wypłucze osady z filtra i będzie się działo w silniku (opiłki mogą zrobić swoje) Nie bardzo zrozumiałem jak sie nie zmieni filtra to spowoduje to załączenie odwrotnego obiegu oleju i go oczyszczenie Czy przy nowym oleju filtr ulegnie zniszczeniu? Kiedyś za PRL-u jak się odbierało nowy samochód z Polmozbytu to się dostawało instrukcję aby pierwszą wymianę zrobić po 3tyś km teraz nie ma PRL-u czy technologie pozostały te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Czy przy nowym oleju filtr ulegnie zniszczeniu? Zniszczeniu nie ale, nagar i śmieci z silnika mogą go zablokować. teraz nie ma PRL-u czy technologie pozostały te same Nie do końca, w końcu przeszło 20 lat nie ma PRL-u a to jest dość długi okres czasu i w technologii nastąpiły dość istotne zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi