Luca Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Witam znowu! Po dłuższym marazmie spowodowanym nadmiarem pracy w końcu udało mi się znaleźć trochę czasu, żeby ponaprawiać wszystkie drobne usterki w mojej megi, które namnożyły się w dużej ilości przez ostatnie 1.5 roku... Ale ja nie o tym chciałem... Pytanko - kto mi poradzi, jak w sposób szybki mogę pociągnąć zwykły dwużyłowy kabelek z komory silnika do kabiny? Gdzie jest jakikolwiek otwór, który łączy te dwie przestrzenie? Zależałoby mi na informacji jak to zrobić bez konieczności rozbierania połowy blach, wyciągania silnika, tudzież rozbierania podwozia :):):) Ktoś pomoże (tylko nie sugerujcie mi przeciągnięcia 'po zewnętrzu' :)) Pozdrówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Ja mam przeciągnięte przez gumę którą leci linka do otwierania maski. Oprócz linki zmieściły się też kable do przełącznika gazu, zasilania różnych dodatków i sterowania dziennymi, także sporo więcej niż 1 dwużyłowy kabelek :) Edytowane 8 Czerwca 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 A możesz mi jeszcze z grubsza nakreślić, gdzie tego szukać (patrząc od strony komory silnika)? Ja wiem, że 'na pewno znajdę' ale teraz siedzę przed kompem w robocie a mam 'w gorącej wodzie kapanie' i chciałbym już wiedzieć, jak bardzo będę musiał pogrzebać... takie moje zboczenie :):):) nikt nie jest doskonały :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Ciężko jest ze zboczeniami :) Dziura jest schowana po prawej stronie przegrody (patrząc od frontu) w okolicach chyba połowy wysokości w jeszcze innej dziurze, więc od komory dostęp jest tam niezbyt ciekawy. Ja dobierałem się do tego od strony kabiny (lecąc za linką) i potem ewentualnie sklejałem kabel tymczasowy z docelowym i przeciągałem "do kabiny". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 ok, to trzymaj kciuki, dzisiaj będę grzebał w dziurze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 OK, baw się dziurką :) Tylko jeśli kabel masz mocno elastyczny to wzmocnij go czymś, bo jednak ta guma stawia pewien opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 U mnie gazownik w tym samym miejscu co fred, przebijał się drutem spawalniczym od "migomatu", na końcu zrobił pętelkę i tak przebił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) No poszło przez ten otworek - wyjąłem gumę, naciąłem, kabel przeciągnąłem takim badziewnym drucianym wieszakiem (rozprostowanym oczywiście) i jest radość... teraz tylko się wkurzam, bo mam pompę do spryskiwaczy na xenony bez zaworka i mi woda przez spryskiwacze pod wpływem fizyki wylata... :/ A możecie mi jeszcze, Koledzy, podsunąć pomysła, skąd najlepiej podkraść zasilanie do pompki spryskiwaczy (tak, wiem, że z aku :)) Edytowane 9 Czerwca 2011 przez Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 kabel przeciągnąłem takim badziewnym drucianym wieszakiem (rozprostowanym oczywiście) to najlepszy sprzęt do takich celów :) A możecie mi jeszcze, Koledzy, podsunąć pomysła, skąd najlepiej podkraść zasilanie do pompki spryskiwaczy (tak, wiem, że z aku :)) samo zasilanie znajdziesz w skrzynce bezpieczników pod maską. Jak zamierzasz rozwiązać sterowanie tymi spryskiwaczami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Xenony do m1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Sterowanie jest z przycisku wyciągniętego do kabiny (najlepsze miejsce to po lewo od kierownicy pod kratką - dużo płaskiego i cienki plastik). Zasilanie ze skrzynki, dodatkowy zbiornik na płyn i pompa pod lewym reflektorem - po raz pierwszy francuzi mają u mnie plusa za pomysł nadmiaru dziurek we wszystkich możliwych powierzchniach ramy) Psika ładnie, prosto na lampy - kolejna karta w rękawie w ewentualnym sporze z drogówką :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Psika ładnie, prosto na lampy - kolejna karta w rękawie w ewentualnym sporze z drogówką U mnie w okolicy patrzą na homologację lampy, jak nie ma DC, DR, DC/R, to dowód zabierają. Jeżeli ktoś się kłóci, to auta trafia na lawetę jako niezdolne do jazdy (na podstawie Art. 130a pkt. 2). Zresztą popieram, bo w nocy się ciężko jeździ przez te pseudoksenony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Jak jest dedykowany klosz i dobrze ustawione to nie wali po oczach... ja dla pewności mam ustawione nisko - nie rażą ani trochę a widoczność i tak dużo lepsza niż przy normalnych żarówach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dedykowany do megi 1 ? Pokaz mi taki, tylko nie chiński, to sam zacznę na takie światła zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 dedykowany do ksenonów :) Tylko Chińczycy posiedli sekret produkcji lamp :);):) Swoją drogą, całkiem udana chińszczyzna, bo i soczewka, i prowadnica w lampie wyprofilowana pod 'drucik w żarniku' czy jak to się tam nazywa i nawet DC/R wytłoczone na plastiku, co prawda krzywo i niewyraźnie, bardziej OC/P ale przecież to przy uchwycie, więc miało prawo się wytrzeć... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi