gojgien Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 fred -Ciekawe co Twoim zdaniem produkuje w plastikowym baku ten syf skoro go przybywa i zasysa go więcej przy zmniejszającej się ilości paliwa :) No ale pozostawmy to już bez odpowiedzi, bo widzę, że raczej nic nie wskóram tłumaczeniami. Nie możesz tego zrozumieć, że umieszczona niosko nad dnem pompa najpierw zasie i wyczyści sobie miejsce pod króćcem ssawnym. W to miejsce także na bieżąco zostanie naniesiony i też wyssany potencjalny brud znajdujący się na dnie oddalony od pompy ale przeniesiony z powodu chlupotania paliwa. Nim pompa wyssie prawie 60 litrów paliwa to brudu już tam praktycznie nie ma. Oczywiście nie mówimy tu o brudzie typu kawałki rdzy bo bak plastikowy (no chyba, że ktoś z zardzewiałej beczki lub kanistra paliwo wlewa do baku) ale woda jaka mogła się do baku dostać w czasie tankowania lub już wmieszana w paliwo, skraplająca się wilgoć z powietrza zasysanego do baku i wytworzyła żelowaty szlam w połączeniu ze składnikami paliwa. D, dT, dTi nie mają elektrycznej pompki, dlatego są gruszki do pompowania paliwa. Jak również dCi. Przykładowo 1,5/ 105KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 pamiętajcie, że pompa tłoczy paliwo cały czas, więc jest ono mieszane non stop. Wydajność pompy paliwowej w benzyniaku to ok 80l/h więc w ciągu niecałej godziny przepompuje cały zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 No zaświeca się, więc musi działać :) Ale może ów pływak (czy jak to się tam zwie) nie działa? Przejadę jeszcze troszkę i poczekam. Odezwę się na pewno jak się zaświeci. Raczej nie jeżdżę na oparach, tylko teraz chciałem sprawdzić, czy jest wszystko w porządku, tak "empirycznie" :) A na razie to jeżdżę rowerkiem do pracy bo ładna pogoda :) i trasa nadwiślańska spokojna :) miłego popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 fred -Ciekawe co Twoim zdaniem produkuje w plastikowym baku ten syf Z paliwa które lejemy, mogę to powiedzieć na podstawie gazu (częste zmiany filtrów) bo zawsze, w mniejszej lub większej ilości, filtr jest zapaprany opiłkami metali. I żeby było ciekawiej, to powiem Ci, że sporo syfu miałem po tankowaniu na tzw. markowych stacjach (bp, statoil, shell, orlen parę razy też się trafił - na której nalali taki syf nie powiem, ale na takich stacjach paliwo powinno być w końcu najlepsze), odkąd tankuję praktycznie tylko na wasbruku to filtry są minimalnie zapaprane. Co do reszty to jak widać nie przekonamy się w żaden sposób, ale szanuję Cię za Twoje próby :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasta1990 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 FRED - Ja akurat jestem specjalistą jeśli chodzi o wyjeżdżenie Benzyny do cna i po 15 takich przypadkach wymiana filtra tak tylko dla pewności :) porównałem go z filtrem z kadetta :) kadett jeździł na jednym filtrze 2 tygodnie i z względów wypadkowych został rozłożony na części :) filtr scenica był dokładnie tak samo zasyfiony.... .. Więc jeśli bak jest plastikowy to syfu w wlewanej benzynie bądz ropie jest niewiele... wręcz znikoma ilość :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lin Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 :) zaświeciła się, zaraz po wystartowaniu czyli przy ilości mniej więcej wspomnianych wcześniej 5,8l Wszytko działa, zatankowałem do pełna, kontrolka zgasła jest git :) Dzięki za wszystkie informacje w temacie :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi