Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

kontrolka paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

fred -Ciekawe co Twoim zdaniem produkuje w plastikowym baku ten syf skoro go przybywa i zasysa go więcej przy zmniejszającej się ilości paliwa :) No ale pozostawmy to już bez odpowiedzi, bo widzę, że raczej nic nie wskóram tłumaczeniami. Nie możesz tego zrozumieć, że umieszczona niosko nad dnem pompa najpierw zasie i wyczyści sobie miejsce pod króćcem ssawnym. W to miejsce także na bieżąco zostanie naniesiony i też wyssany potencjalny brud znajdujący się na dnie oddalony od pompy ale przeniesiony z powodu chlupotania paliwa. Nim pompa wyssie prawie 60 litrów paliwa to brudu już tam praktycznie nie ma.

Oczywiście nie mówimy tu o brudzie typu kawałki rdzy bo bak plastikowy (no chyba, że ktoś z zardzewiałej beczki lub kanistra paliwo wlewa do baku) ale woda jaka mogła się do baku dostać w czasie tankowania lub już wmieszana w paliwo, skraplająca się wilgoć z powietrza zasysanego do baku i wytworzyła żelowaty szlam w połączeniu ze składnikami paliwa.

D, dT, dTi nie mają elektrycznej pompki, dlatego są gruszki do pompowania paliwa.

Jak również dCi. Przykładowo 1,5/ 105KM

pamiętajcie, że pompa tłoczy paliwo cały czas, więc jest ono mieszane non stop. Wydajność pompy paliwowej w benzyniaku to ok 80l/h więc w ciągu niecałej godziny przepompuje cały zbiornik.

No zaświeca się, więc musi działać :)

Ale może ów pływak (czy jak to się tam zwie) nie działa? Przejadę jeszcze troszkę i poczekam. Odezwę się na pewno jak się zaświeci.

Raczej nie jeżdżę na oparach, tylko teraz chciałem sprawdzić, czy jest wszystko w porządku, tak "empirycznie" :)

A na razie to jeżdżę rowerkiem do pracy bo ładna pogoda :) i trasa nadwiślańska spokojna :)

miłego popołudnia

fred -Ciekawe co Twoim zdaniem produkuje w plastikowym baku ten syf

Z paliwa które lejemy, mogę to powiedzieć na podstawie gazu (częste zmiany filtrów) bo zawsze, w mniejszej lub większej ilości, filtr jest zapaprany opiłkami metali. I żeby było ciekawiej, to powiem Ci, że sporo syfu miałem po tankowaniu na tzw. markowych stacjach (bp, statoil, shell, orlen parę razy też się trafił - na której nalali taki syf nie powiem, ale na takich stacjach paliwo powinno być w końcu najlepsze), odkąd tankuję praktycznie tylko na wasbruku to filtry są minimalnie zapaprane.

Co do reszty to jak widać nie przekonamy się w żaden sposób, ale szanuję Cię za Twoje próby :)

FRED - Ja akurat jestem specjalistą jeśli chodzi o wyjeżdżenie Benzyny do cna i po 15 takich przypadkach wymiana filtra tak tylko dla pewności :) porównałem go z filtrem z kadetta :) kadett jeździł na jednym filtrze 2 tygodnie i z względów wypadkowych został rozłożony na części :) filtr scenica był dokładnie tak samo zasyfiony.... .. Więc jeśli bak jest plastikowy to syfu w wlewanej benzynie bądz ropie jest niewiele... wręcz znikoma ilość :)

:) zaświeciła się, zaraz po wystartowaniu czyli przy ilości mniej więcej wspomnianych wcześniej 5,8l

Wszytko działa, zatankowałem do pełna, kontrolka zgasła jest git :)

Dzięki za wszystkie informacje w temacie :)

Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!