Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prośba o pomoc w ocenie hatchaback'a

WuPe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem świeżym użytkownikiem forum , więc z góry przepraszam jeśli popełniłem jakieś błędy w miejscu umieszczenia tematu itd. Sprawa dość pilna, bo w zasadzie już zaliczka została zapłacona, ale mam mieszane uczucia na dzień przed zakupem. Do kupienia mam Megane II hatchback z 2003 roku sprowadzoną z Francji. Silnik 1.4 16v 98KM. Stan licznika "potwierdzony" przez sprzedającego (komis) 79 000 km. Auto już miałem okazję obejrzeć, sprzedający zadeklarował bezproblemową możliwość podjechania do dowolnej stacji diagnostycznej, lub też do ASO w celu sprawdzenia samochodu. Nie posiada do niej książki serwisowej (powiedział coś w stylu, że we Francji Renault jako tako nie prowadzi papierowych książek serwisowych - nie wiem ile w tym prawdy).

Kierownica oraz gałka zmiany biegów są delikatnie przetarte. Poza tymi elementami środek w stanie bardzo dobrym. Fotele nie przetarte, jednak w tak niski przebieg nie wierze. Miałem okazję obejrzeć podwozie na kanale - cały układ wydechowy wygląda jak nowy, żadnych śladów korozji czy uszkodzeń, podwozie zabezpieczone jak fabryczne. W dwóch miejscach jedynie świeże obtarcia prawdopodobnie o krawężnik, lub uderzenie kamienia. Przy jeździe próbnej również nie było żadnych niepokojących sygnałów ze strony zawieszenia czy układu kierowniczego. Dorzucam 3 zdjęcia które posiadam pochodzące ze strony komisu, może ktoś zauważy na nich coś niepokojącego.

Moje pytania są następujące:

1. Jak wygląda zużycie elementów takich jak kierownica, gałka zmiany biegów przy przebiegu ~80tys. km?

2. Czy hamulce w Megane są aż tak mocne i biorą od samej góry? tzn . przy pierwszym hamowaniu (które miało być delikatne) prawie sie wgryzłem w kierownicę

3. Opony założone w nim to Michelin Energy coś. data produkcji przód 2002, tył 2000 - nie wiem co o tym myśleć.

4. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

megane1iii.jpg

megane2wvw.jpg

megane3uxu.jpg

Edytowane przez WuPe

Stan licznika "potwierdzony" przez sprzedającego (komis) 79 000 km.

Ludzie kochani, kiedy się nauczycie, że przebieg potwierdza się w ASO a nie u sprzedającego. Jeśli auto jest z Francji to tam nikt nie bawi się w serwisowanie u pana Mietka, tylko robi to w ASO.

Diesel z Francji czy Niemiec po tylu latach ma nabite ponad 200k km, gdyby miał faktycznie mniej to nie stał by w komisie.

2. Czy hamulce w Megane są aż tak mocne i biorą od samej góry? tzn . przy pierwszym hamowaniu (które miało być delikatne) prawie sie wgryzłem w kierownicę

Tak, też na początku prawie wpadłem na kierownicę <piwko>

3. Opony założone w nim to Michelin Energy coś. data produkcji przód 2002, tył 2000 - nie wiem co o tym myśleć.

Bo zapewne panowie Dżdżysław i Gromosław (podoba mi się to określenie :notacrook:) założyli to co było w klepalni.

We Francji nikt się nie bawi w takie podmiany opon.

Nie posiada do niej książki serwisowej (powiedział coś w stylu, że we Francji Renault jako tako nie prowadzi papierowych książek serwisowych - nie wiem ile w tym prawdy).

Ale wszystko jest zapisywane w komputerach i teraz wystarczy zadzwonić do ASO, podać VIN i dowiedzieć się kiedy i z jakim stanem licznika auto miało ostatnia wizytę.

Zdjęcia ogólnie kiepskie, gdzie komora silnika i wnętrze ? Ale wydaje się, że maska coś źle leży.

Jeśli chodzi o opony, to jest na forum opis odnośnie ich stanu używalności. Nawet opony które leżą na składnicy więcej niż 2 lata, są sprzedawane już jako niższej jakości/kategorii. A opony 9 letnie, to większość ludzi już wyrzuca, pomimo, że bieżnik może być jak nowy.

dlatego "potwierdzony" napisałem w cudzysłowie, bo dobrze wiem jak wyglądają ich zapewnienia. takie były moje podejrzenia że koła są podmienione. Może był na alu, i podsunęli z innego auta stalówki.

dlatego "potwierdzony" napisałem w cudzysłowie, bo dobrze wiem jak wyglądają ich zapewnienia.

Chyba że tak, ale i tak pierwsze co powinieneś zrobić to wziąć VIN i sprawdzić jaką auto ma historię w ASO.

te roczniki normalnie chodzą za 13 do 15 tysięcy

Teoretycznie mogło by to sugerować, że auto jest naprawdę OK, ale kurcze, dobre auta nie stoją w komisach tylko idą po rodzinie czy znajomych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!