Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Grand Scenic

Fylyp

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinię który silnik w grand scenicu najlepszejszy.

Bardzo proszę o powstrzymanie się od tekstów ja mam i to najlepsze proszę o obiektywną ocenę.

Jaki powinienem kupić ? W scenicach I najlepszy był 1.6 benz a w grand ... czekam na info (nie zależy mi na adrenalinie tylko na ekonomii :applause:)

Pozdrawiam

F.

W grandzie 1.6 16V bedzie miał ciężko.... mam taki silnik w krótkim Sceniku IIphII i daje radę, ale trochę mocy by się przydało, grand jednak jest sporo cięższy i odejrzewam że na dłuższą metę mógłby dostawać zadyszki, ponadto na rynku bedzie bardzo mała podaz grandów 1.6 o ile w ogóle będą... Ja sobie postawiłem przy poszukiwaniach że ma być to samochód o mocy przynajmniej 130KM co zawęziło poszukiwania do 1.9dci, 2.0dci, 2.0 16V i 2.0T. Kwestia co będzie Tobie najbardziej odpowiadało. Największa jest podaz 1.9dci ale zapomnij zeby znaleźć GS IIphII po 2007 1.9 dci z udokumentowanym przebiegiem mniejszym niż 120000km (możliwe że będą, ale raczej drogie i bardzo mało), 2.0dci to podobno najlepszy silnik tylko ceny i podaż znikoma a śmiem twierdzic ze niezle strucle oferują w Polsce bo jak szukałem swojego w październiku to ogłoszenia samochodów które wtedy widywałem wpadały mi w oko jeszcze w kwietni (nawet tutaj kilka razy pytano się o GS IIphII 2.0 dci pokazując kolejne ogłoszenia ze zdjęciami czarodzieja z Płocka :applause: ). 2.0 16V jest mało, podobnie 2.0T. Przy czym krajowe się zdarzają i nawet moga byc calkiem niezłe-jak mój <ok> Kilka podobnych sie pojawiło z czasem, ale widze ze się nie sprzedają tak szybko, na te samochody potrzeba amatora szczególnie że rodacy obawiają sie benzynowych turbo co mnie dziwi na tle owczego pędu to turbodiesli ;) Przy czym ceny paliwa są juz porównywalne, FAP w dci jest juz regułą (powyżej 1.5dci) i wszelkie problemy z nim związane. Musisz ustalić sobie jakie masz potrzeby, czy koniecznie chcesz diesla czy może być benzyna czy ewentualnie ustawisz się jak ja: szukałem samochodu w jak najlepszym stanie, udokumentowanego, z małym przebiegiem, a metoda zasilania była drugorzędnym tematem. Powodzenia.