kubek149 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 witam serdecznie i proszę o pomoc. sytuacja przedstawia się następująco. przy zjeździe z krawęznika przedodem słychać pojedyńczy hałas w postaci "łup" i koniec na tym. dodatkowo przejeżdzając na 2 biegu przez "śpiącego policjanta" czy tam spowalniacze w poprzek drogi też słychać pojedyńcze uderzenie. czy jest to wina zuzytych amortyzatorów? wymienione mam: gumy na drążku stabilizatora, sworznie wahacza, sprężyny, końcówki drążków kierowniczych są ok tak samo tuleje metalowo gumowe na wahaczach. zostają amorki ale jak bylem na teście to facet mówi że są ok, sprawność 70%. zreszta przy hamowaniu przód sie nie wbija, na zakrętach sie trzyma, nawet na tych nierównych bardzo nei ucieka. do całego problemu dochodzi jeszcze sprawa piszczenia gdzies zza koła jadąc po łagodnych nierównośćiach cos sobie piszczy. dzieje sie to także jak naciskam górę amortyzatora. nie jest to pisk metal o metal lecz takie miałczenie. prosze o jakies podpowiedzi, chociac juz jestem skłonny wymienić amorki. ehhh problem rozwiązany przy okazji zmiany tarcz klocków i łożysk. co sie okazuje kiedyś pękła mi spręzyna, kupiłem nowe jakieś zamienniki i pierwszy zwój od dołu zachodził na dolną podkładkę oporową sprężyny podczas najazdu na spowalniacz i chwilę po zjeździe sprężyna się zwalniała i hukiem. pomogło dospawanie kawałka płaskownika w celu odepchnięcia sprężyny na tyle aby nie ocierała o podkładkę oporową. także zniknęły piski i strzelania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Mam podobnie, u mnie to laczniki stabilizatora. 17zł sztuka :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek149 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 do Easy. u mnie nie ma łączników stabilizatora, są zamiast tego tuleje elastyczne drążka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Spoko, u Easy'ego też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Woot?! :shock: Tak mi powiedzial mechanior na stacji diagnostycznej. To jade do sklepa, "sa?", "no sa, 17zł szutka" to o co chodzi? Na allegro tez widzialem, ale teraz nie ma akurat :D Ja tam sie na zawieszeniu nie znam w ogole, ale myslalem ze pan ze stacji i pan ze sklepu sie znaja :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 W MI stabilizator łączy sie poprzez gumową nakładkę bezpośrednio z wahaczem (chyba, że w kombi jest inaczej?). W MII łącznik stabilizatora występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Ja mam ten sam problem i tez mi dzis na stacji powiedzieli ze to przez wybite gumy drążka stabilizatora na łączeniu z wahaczem. nie wiecie czy mozna z tym jeszcze jeżdzić czy moze to mieć jakieś poważne następstwa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Buson, to kosztuje 6-10zł za szt a wymiana na parkingu pod sklepem na lewarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buson Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 a mozesz mnie poinstruować jak to dokładnie zrobic. Tylko w sumie mam jeszcze popękane tulejki przy wahaczach. także nie wiem czy warto sie samemu paprać skoro i tak musze machanikowi dac zeby mi rozkręcił wahacz. a tak wogóle to ile moze kosztować wymiana tulejek i gum na stabiizatorze z obydwuch stron. bo mi mechanik powiedział ze wsyztsko z częściami ok 300 zł. 2 x 70 za rozkręcenie whacza i 2x20 zł za gumki na stabilizatorze 4x30 zł za 4 tulejki, czy to normalna cena czy wygórowana???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Eeee! Jedna guma stabilizatora to jakieś 6-9 zł, tuleja stalowo gumowa czy jak kto woli sileblok, ja płaciłem 15 zł/ szt czyli razem za obie strony części będą kosztować około 90 zł. Mnie jak wymieniali silebloki to wzięli 50 zł za stronę, dodatkowo wymienili gumy stabilizatora z obu stron i sprawdzili zbieżność po robocie. IMHO ten Twój mechanik coś dużo chce. EDIT: In My Humble Opinion → moim skromnym zdaniem (MSZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartlomiej84 Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 pomogło dospawanie kawałka płaskownika w celu odepchnięcia sprężyny HEJ ! mam identyczny problem z Twoim, te same objawy! kubek149 mógłbyś mi troszkę bardziej nakreślić sposób wykonania z tym dospawaniem ? bo wydaje mi się że u mnie sedno tkwi także w sprężynach.. po zakupie auta obie sprężyny były pęknięte ale łupanie było tylko słyszane z jednej strony, po wymianie sprężyn te łupanie nasiliło się i jest obustronne (amortyzatory i wszystkie gumy wykluczył diagnosta) :cry: Z góry dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 8 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2008 ja mam to samo :-? i to po wymianie sprężyn, często mocny trzask przy zjeździe z krawężnika. ...hmmm :-? ale wymieniam w przyszłym tyg. łożyska amorów i koncówki drążka stabilizatora, dam znać czy pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartlomiej84 Opublikowano 20 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2008 nagabicz jak wymienisz te łożyska amorów i koncówki drążka stabilizatora to daj proszę znać czy pomogło.....bo nie wiem za co mam się najpierw brać....:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 wymieniłem tak jak pisałem, do tego raz jeszcze gumy na końcówkach drążka stabilizatora. Powiem tak że przez 2 tyg było ok, potem coraz znow coraz gorzej a teraz po miesiącu jest katastrofa, wszystko mi puka, buczy, itd :-x złom jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 mi tak stukało i to były sprężyny... jeden zwój w prawym kole mi się ułamał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi