Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czyszczenie "turbo"

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się za to zabierał? Dużo ludzi w szmelcwagenach robi to samemu, bo w warsztatach wołają im od 300 do 1000zł (zależy od regionu itd...). Robił to ktoś w naszych Renówkach? I czy jest sens, bo gdzieś, czytałem, że skoro nie mają zmiennej geometrii to się nie czyści.

Uważam, ze większego, a nawet mniejszego sensu to nie ma. Turbinka z tych roczników nie posiada jak napisałeś zmiennej geometrii czyli ruchomych łopatek w kierownicy powietrza w korpusie i pierścienia nimi sterującego. Tak wiec nie ma co się sadzą zapaprać. Owszem będzie tam nagar ale to tylko nalot na wirniku i sztywnej konstrukcji obudowy. Nie będzie go jednak tyle by przytykał przeloty. Takie okopcenie, które po wyczyszczeniu powróci bardzo szybko. To tak jakbyś wytarł do czysta rurę pomiędzy tłumikami, niewiele trzeba przejechać by była ponownie brudna.

Moim zdaniem gra niewarta świeczki i szkoda paprać się z tym, lub wydawać na to niepotrzebnie pieniądze. Przynajmniej w tych modelach, gdzie turbinka nie ma ruchomych kierownic powietrza.

zmiennej geometrii czyli ruchomych łopatek w kierownicy powietrza w korpusie i pierścienia nimi sterującego

W tych niemieckich autach właśnie to się zapieka i dlatego czyszczą. Moim zdaniem nie powinieneś robić tego samemu. Przy rozbieraniu trzeba wymienić wszystkie uszczelniacze ale czyszczenie turbiny jaką mamy i tak nie ma sensu.

Dobra odpuszczam, zamierzam się za samodzielne wyczyszczenie EGR i Dolotu, ale nie wiem, czy podołam, a nie chce czegoś zepsuć? Jakieś sugestie, pomoce? A może taka zabawa nie będzie dużo kosztować u kogoś kto się na tym zna?

Ja u siebie EGR zaślepiłem a jeżeli chodzi o dolot to wyczyściłem przewody i wypłukałem intercooler. W sumie syfu nie było dużo ale auto było sprowadzone więc zajrzałem wszędzie :applause: