betula Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Mam pytanko, właśnie dzisiaj moja meganka 1,4 16 V z 2003 r. "odmówiła mi posłuszeństwa". Po oględzinach okazało się iż pasek rozrządu się zepsuł tzn. uszkodziły się "ząbki" paska. I tu właśnie pojawia się moje pytanko: czy te silniki są tego typu że pomimo uszkodzenia paska zawory i inne części są całe czy też rozwaliłem silnik i czeka mnie konkretny remont lub wymiana "jednostki napędowej". Bardzo proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 rozwaliłem silnik i czeka mnie konkretny remont lub wymiana "jednostki napędowej"masz duże szanse na to, zależy czy pasek się zerwał czy tylko przeskoczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 bronius, z praktycznego punktu widzenia to jest bez znaczenia. Do kolizji i tak doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 tak, masz rację, ale rozmiar zniszczeń może być mniejszy lub większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 W tych silnikach, zerwanie paska to remont głowicy. Jeśli zęby paska są naderwane, to znaczy że prawdopodobnie przeskoczył na kole zebatym wału korbowego. Zależy jeszcze o ile zebów. W moim 1.4 8V przeskok o dwa zeby skutkował wymianą zaworów wydechowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 A co w przypadku uszkodzenia tłoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Szybciej wygną sie dźwigienki klawiatury niż uszkodzi sie tłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi