grelos9 Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam, posiadam Renault Megane Kombi I Ph II 1.9 dTi przymierzam się do zakupu opon zimowych, przeglądam forum i zastanawiam się czy mógłbym użyć opon w rozmiarze 175/60 R 14. Głównie chodzi o dalszą trasę, bo 15 wydają mi się trochę za baloniaste na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 grelos9, rozmiar za niski do megane Ph II powinny być 175/70 r14 przy 15 "za baloniaste?" rozmiar 185/60 r 15 doma jeszcze że przy dieslu raczej nie było kół o rozmiarze 14" bo nie wejdą na tarcze hamulcowe z przodu. rozmiar 14" był montowany w PHII jedynie przy silniku 1,4 benzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tivi92 Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 witam mam felgi 13 i obecnie opony 175/70 planuje kupić zimówki (2 mam wielosezonowe) tylko nie wiem czy brać 155/80 czy 175/70, zimowe planuje założyć na tył, a na przód te wielosezonówki. No i jakiego producenta polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 tivi92, 155 to trochę za wąsko do megane, ale jak już tak chcesz to mogą być. z racji że rozmiar masz dość tani to wybierz coś z Good Year Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 10 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 tivi92 jak napisał Robak 155 jest za wąskie. Zostań przy tym rozmiarze, który masz. Nie wiem czy takie rozwiąznie jakie proponujesz (2xuniwersal + 2xzima)jest poprawne ale decyzja należy do ciebie. Jeśli chodzi o polecanie to zależy jakie środki chcesz na oponki przeznaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tivi92 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 dzięki, zostanę przy 175, środki to raczej do 150zł sztuka, nie jestem za bardzo kasiasty. Co sądzicie o oponach licencjonowanych przez np GoodYear? Chodzi mi o Kelly czy coś w ten deseń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks79 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Po co eksperymentować z jakimiś Kelly czy coś w ten deseń, skoro w tej samej cenie masz sprawdzony towar jak Dębica frigo albo Sava eskimo. Ja też uważam, ze najlepiej zostać przy tym samym rozmiarze opon, który masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moras Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Ja z tańszych opon mogę polecić firmę Uniroyal, cena bardzo podobna do Dębicy, Kelly czy Barum, a właściwości jezdne super. Sam na tych oponkach jeszczę 2 lata, polecam je także znajomym i jakoś nikt nie narzeka :) Z ciekawostek mogę napisać, że w ostatnim teście ADAC właśnie zwyciężyły opony Uniroyal, deklasując często sporo droższych rywali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 W ostatnim teście wcale Uniroyale nie zwyciężyły. http://www.adac.de/infotestrat/adac-im-ein...urcePageId=8427 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tivi92 Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 może ktoś napisać tak z grubsza co powiedział w tych testach(filmik)? Ja nie fersztejen, bardziej w stronę wschodu z językiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 kelly to marka z koncernu Good Year kolega z pracy ma takie letnie i nie narzeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Tivi92, pod filmikiem są linki do tabelek z porównaniem opon i można je zrozumieć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orfeusz77 Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Witam. Mam okazję kupić opony zimowe za ok 300-400 zł Kleber Krisalp HP na stalowych felgach wraz z dojazdówką. Opony z 2009 roku produkcji, czyli za sobą mają 1 zimę (7 mm). Co sądzicie o tym zakupie?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Skoro są to felgi z oponami, to jest to bardzo dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio76 Opublikowano 18 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Witam kolegów i koleżanki Pilna sprawa. Dziś miałem kupić oponki Godyear Ultra Grip 7+ w rozmiarze 185/65/15 w dobrej cenie ale wulkanizator powiedział mi że nie wejdą z przodu bo będą obcierać. A opon tych nie ma w fabrycznym wymiarze 185/60/15 L, no i inne dobre są przy okazji droższe. Na próbę założyłem oponę 185/65/15 używana i niby nic nie trze ale faktycznie jest mało miejsca. A jak założę nowa oponę to jeszcze „urośnie” 0,5 do 1cm.( zwiększy się jeszcze średnica). I mam teraz dylemat co wybrać, wiem że ktoś tam zakładał ale chodzi mi o konkretna opinie użytkowników Meganek z oponami o wymiarach 185/65/15.. Czy przy jeździe z pełnym ładunkiem (4osoby) + bagaż nic nie trze nic nie dobija?? Dziękuje ze wszelkie odpowiedzi i sugestie. Podziękować niech wam rafineria w ON lub w PB wynagrodzi. :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi