rzycek Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Witam. Czy z zaślepieniem EGR w scenicu 1.9 dci można poradzić sobie samemu czy lepiej udać się do mechanika? Może ktoś zaślepiał i podpowie jaki jest dostęp do tej rurki spalin? Duży problem z jej wyjęciem? Będę wdzięczny za odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 a czemu go wywalasz? Potrzebujesz więcej mocy? :) Odłącz wtyczkę od egr-a przy wyłączonym silniku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzycek Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Czyli rozumiem, że nie znasz odpowiedzi na moje pytanie? Bo jeśli tak to szkoda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Podałem Ci najprostszy sposób. Odłączenie wtyczki załatwia problem z zacinającym się, lub po prostu wywalającym egr-em. Jak koniecznie chcesz zaslepić to wstawiasz od strony wydechu podkładkę bez otworu o grubości 5-7 mm, oczywiście z blachy. Nie pamiętam czy ta rurka jest przykrecona czy jest tylko na opasce. Nie wiem jak jest w scenicu z dostepem, w megance można to zrobić, ale kolorowo nie jest, trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzycek Opublikowano 26 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) hmm, na zdjęciu widać coś jakby opaski, a przynajmniej tak mi się wydaje. A powód zaślepienia taki: padła mi turbina i poszła do regeneracji, do tej pory EGR był zaślepiony i w tej rurze zgromadził się olej (turbina puściła) i mechanik zamiast po prostu wylać to w dodatku ją "odślepił". Od tamtej pory silnik głośniej pracuje, wcześniej było tylko słychać delikatny i przyjemny pomruk, a teraz dochodzi dźwięk taki jakby warkot czy stukanie zaworów (nie wiem jak to nazwać, pojawia się przy dodawaniu gazu) i przy odpaleniu samochodu czuć przez chwilkę spalinami z nawiewów. Na początku myślałem, że coś na wydechu siadło, ale pojechałem na sprawdzenie i powiedziano mi, że wszystko ok. Dlatego właśnie pytam czy duży problem jest z zaślepieniem bo jeśli nie to przynajmniej będę wiedział czy to "odślepienie" jest powodem czy szukać dalej czy faktycznie tak ma już pozostać. Dodam, że czytałem opinie o zaślepianiu w dci, gdzie faktycznie po zaślepieniu autko cichutko pracowało. A może jest ktoś z Krakowa lub najbliższych okolic, który z chęcią by pomógł? :) Edytowane 27 Października 2011 przez rzycek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi