iceman_k Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Witam, Mam szybkie pytanko dotyczące wymiany przewodów zapłonowych (Megane Classic 1.6e, 90KM), otóż ze świec przewody po prostu zdejmuje używając trochę siły ;). A jak z demontażem starych przewodów z cewek ? Też po prostu pociągam aż zejdą i zakładam nowe ? Wole zapytać żeby czegoś nie urwać albo nie ukruszyć :D PS. A i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło nie dotyczące tematu. Chciałem wyczyścić klemy i mam pytanie....okręcając odkręcam najpierw - potem + a przykręcam w odwrotnej kolejności ? PS2. Czym najlepiej czyścić klemy ? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 Ad1) Dokładnie. AD2) zawsze najpierw - potem +, montaż w kolejności odwrotnej. AD3) Można kupić specjalne druciane szczoteczki Ale w zupełności wystarczy kawałek papieru ściernego. Po zdjęciu klem czyścisz je oraz bieguny akumulatora. Bieguny akumulatora smarujesz smarem, np wazeliną i wszystko ładnie z powrotem skręcasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) Z cewek zdejmuje się identycznie przewody jak ze świec, czyli zdejmując lekko okręcać. Klemę najpierw odłączasz minusową i na koniec podłączasz jako ostatnią. Klemy można wyczyścić papierem ściernym. Wystarczy je przeczyścić na łączeniu z aku ( czyli od środka) i łączenia (styki) przewodów. Na koniec ( po podłączeniu już klem do aku) smarujesz po wierzchu wazeliną techniczną lub jak nie masz nic takiego, może być towot (lub inny smar stały). P_r_z_e_m_o, ubiegłeś mnie o kilka sekund... :D Edytowane 9 Listopada 2011 przez Kreciq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 ubiegłeś mnie o kilka sekund... Bywa :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iceman_k Opublikowano 9 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi :D Temat do zamknięcia. /0cool: zgodnie z prośba zamykam. Edytowane 10 Listopada 2011 przez 0cool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi