rafik39 Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Witam i proszę o pomoc a więc napiszę wszystko jaki objaw jest u mnie w mojej Reni 1,6 16V K4M. Dzisiaj odpaliłem autko przejechałem ok 5 km temperatura ok ale nagle zapaliła się kontrolka STOP i wskazówka od temperatury wskazała prawie MAX, zatrzymałem się, przy czym przewody od nagrzewnicy oba gorące, w zbiorniczku nic się nie gotowało, wentylator działał, ogrzewanie super, rury obie od chłodnicy zimne. Po 5 minutach wskazówka opadła do połowy jadę jadę nagle znowu MAX , po minucie wskazówka opadła do połowy więc wracam do domu bo boję się jechać, ale wskazówka wahała się między 1 kreską przed połową a 1 kreską nad połową. wróciłem do domu sprawdzam po kolei jeszcze raz: rury od nagrzewnicy gorące, wskazówka od temperatury pokazuje połowę, rury od chłodnicy gorące. Co to może być za przyczyna? układ odpowietrzony i płyn zmieniony na zimowy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kambol Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Może czujnik temperatury pada, albo jego wtyczka lub przewody. Może też termostat się czasem blokować i nie otwierać obiegu w chłodnicy. Edytowane 26 Listopada 2011 przez Kambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 jutro sprawdzę przewody ale męczy mnie myśl czy to nie termostat się zawiesza lub kończy jego żywotność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 czujnik temperatury cieczy podający wartość na deskę rozdzielczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dopiszę jeszcze do mojego problemu objaw z przed 5 minut, musiałem jechać po kolegę i przejechałem ok 30 km w tym czasie wskazówka od temperatury zachowywała się następująco:doszła do połowy, za 1 km była na 3/4, potem spadła do połowy, następnie postało auto 10 min, sprawdziłem rury od chłodnicy górna gorąca dolna trochę chłodniejsza, ruszyłem wskazówka doszła do połowy , za chwilę 2 kreski nad za 300m 1 kreska poniżej połowy , za 2 km 1 kreska nad połowę . Dziwne to dla mnie a jeszcze mój kolega mnie dobił ,że to na 10000 % pompa wody załamany idę spać z nadzieją ,że pomożecie mi koledzy i że nie będzie to duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Tak ja, napisałem wyżej, zacznij od tego i nie martw sie na zapas a koledze powiedz, że gdyby pompa ducha wyzionęła to byś po niego nie dojechał :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 TOMIK,czy po twojej odpowiedzi mogę wykluczyć pompę wody? ogrzewanie jest super,płyn nie gotuje się ,poziom miedzy MIN a MAX w zbiorniczku wyrównawczym, może jestem przewrażliwiony ale chcę spokojnie jezdzić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 tak, możesz wykluczyć. Nie pisałeś o wyciekach z pompy a fakt, że przewody są raz ciepłe a raz zimne oznacza ,że dobrze działa. miałem dokładnie tak samo, wskazówka na desce szalała i wystarczyła wymiana czujnika za 40 zł i wszystko wróciło do normy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Tomik, wycieków płynu żadnych nie ma, nawet kładłem się na ziemi i lukałem od dołu ,żadnych plam na ziemi nie ma, poziom płynu taki sam cały czas, tylko ta wskazówka mnie męczy. Rury od chłodnicy są : górna gorąca dolna ciut chłodniejsza, wentylator się włącza jak powinien. auto mam od 3 dni, stało parę miesięcy pomału, wczoraj żonka czyściła je wewnątrz 4 godziny, ja ogarniam po kolei wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Tak jak pisałem, bez paniki do mechanika a najlepiej na clipa i będziesz wiedział na 100 % . Ja na 99,9 % obstawiam ten czujnik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dzięki TOMIK za pomoc, jutro jadę po czujnik i przy jednej robocie wymienię termostat a co do CLIPA to nie wiem skąd go pobrać? mam kabel VAG KKL z firmy Viaken ,bo od nich kupowałem FES-a więc potrzebny mi tylko program :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 CLIP to komputer dedykowany do Renault Kabelek wystarczy do samej diagnostyki, więcej do poczytania TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafik39 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 dzięki za pomoc, problem rozwiązany odpowietrzyłem układ jeszcze raz i jest ok :) wymienię termostat i zmienię płyn na zimę już kupione. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi