carool1986 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam. Możliwe że mój temat był już poruszany, ale jak narazie nie znalazłem odpowiedzi. Mam problem ze swoją meganką, a mianowicie średnio co 2tygodnie rozładowuje mi akumulator. Aku jest nowy, alternator też. Odpala zazwyczaj codziennie po naładowaniu nawet po paru dniach postoju, jednak średnio po 2 tyg z dnia na dzień auto nie odpala, aku rozładowany. Proszę rzućcie jakieś pomysły. (Megane 1.6 16V 1999po lifcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Jeżeli jeździsz na krótkich trasach, często odpalając to jest to normalne. Choć nie należy wykluczyć uszkodzenia akumulatora lub alternatora pomimo, że są nowe. Sprawdź miernikiem obciążeniowym akumulator i napięcie ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Elektryk to sprawdzał i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Szukaj co masz włączone jak siada akumulator, bo tak to wygląda. Możesz jeszcze spróbować zmierzyć prąd jaki jest pobierany z akumulatora jak wszystko masz wyłączone. Może też gdzieś robić się chwilowe zwarcie, które rozładowywuje akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 30 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Witam. Może ci się np. świecić żarówka cały czas w bagażniku lub masz źle podłączone radio. Może to być jakiekolwiek inne zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Wszystkie możliwe żarówki które mogą świecić po wyłączeniu silnika sprawdzałem i radio też.. to na pewno nie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Sprawdzany był pobór prądu przy zamkniętym aucie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nie nie sprawdzałem jeszcze będę musiał to uczynić... dziś rano nie chciała odpalić, po pracy wieczorem poszedłem do auta żeby naładować aku i z ciekawości spróbowałem odpalić... odpaliła bez najmniejszego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Aku niby nowy, ale czy aby całkowicie sprawny ? Mój też niby dobry ale przy niższych temperaturach słabiej trzyma napięcie. Sprawdź ile żre prądu przy zamkniętym aucie oraz napięcie po nocy. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Aku był spr testerm. Sprawdziłem dziś miernikiem pobór przy zamkniętym(odłączyłem masę, czerwony podłączyłem pod kleme, a czarny od miernika do aku), wyskoczyło mi 2,63A. Chyba trochę za dużo, jak to najlepiej spr co pożera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) To był pobór przy zamkniętym aucie, bez włączonego oświetlenia ? Gdyby jeszcze był wtedy włączony alarm to już było by super, bo znaczy, że coś podżera ostro prąd. Jak sprawdzić ? Na początek wyjąc bezpieczniki od układów, które nie są potrzebne podczas czuwania. Edytowane 2 Grudnia 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Tak auto bez świateł i alarm był uzbrojony.. czeka mnie wieczór z bezpiecznikami;/ Dodano: 04 gru 2011 - 13:42 Dzisiaj pobawiłem się z bezpiecznikami zacząłem od radia wyciągnąłem główny bezpiecznik i nic to nie zmieniło ale wyciągnąłem tez od podtrzymania radia zegarka i termometru wszystko w jednym i sprawdziłem pobór wyskoczyło na mierniku 0,02 ampera poboru pytanie czy to po wszystkim czy chwilowa poprawa. poczekam kilka dni pojeżdżę trochę i znowu wszystko sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Strzelam, że coś nie tak jest z radiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carool1986 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 no nie koniecznie bo jak wyciągnąłem ten bezpiecznik od podtrzymania zegarka itp to wyglądał tak jak by był trochę okopcony dokładnie styki bede musiał troche bardziej sie zagłebic w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Kiepski styk mógł powodować problemy, póki co poobserwuj czy coś się jeszcze dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi