barys Opublikowano 3 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2008 Tak się to powinno robić: -za pomocą prasy i tulei o średnicy zewn. 49 mm wypchnąć łożysko z piasty -za pomocą prasy i tulei o średnicy zewn. 51 mm wcisnąć łożysko do piasty bębna -założyć nowy sprężysty pierścień osadczy w rowku bębna hamulca -zamontować bęben hamulca Jeżeli mechanik robi to domowym sposobem( młotek ) to za każdym razem uszkadza łożysko. Jak by cię interesowały szczegóły,rysunki,objaśnienia,napisz,podeśle ci DTR-ke :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Podepnę się do tematu chciałbym zapytać czy w domu wymienię łożysko tylnie nie mając prasy ? jakąś tulejką i młotkiem ? i druga sprawa : firma cx można taką zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barys Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Powiem tak,możesz zrobić to metodą domową,ale musisz mieć zaplecze. Wymiana łożyska kosztowała mnie u mechanika 40 zł,czy warto,sam zdecyduj.Łożysko które zostało zamontowane było firmy CX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 9 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2008 Tylne łożysko wymienić jest bardzo łatwo. Wystarczy zdemontować beben hamulcowy razem z łożyskiem i wysunąć je z bębna od wewnątrz. Wystarczy do tego klucz nasadowy 30 z przedłuzką i większy wkrętak do zluzowania szczęk (jeśli bęben ma rant). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Chyba sprobuje sam to jeszcze zapytam czy o dobrym lozysku mysle, mam kupic takie: http://allegro.pl/item325122586_lozysko_ko...megane_039.html http://allegro.pl/item330568996_lozysko_ty...ut_206_306.html Pytam żeby nie kupic czegos innego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barys Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Oczywiście że pierwszy link.Firma CX.Dokładnie sprawdz wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 17 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Ja polecam SNRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Tylko i wylącznie SNR lub SKF. O ile pamietam to ktoś prezentował zdjecie CX'a po kilku tys. km. Totalna rozsypka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldii77 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 hmm, skoro tak często pada łożysko mozliwe ze jest cos nie tak z felgą; wyważenie moze byc dobre ale jakies zwichrowanie moze byc na niej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
husar68 Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Mam zamiar sam wymienić łożysko w tylnych kołach bardzo proszę o pomoc techniczną z waszej strony jak możecie opiszcie mi krok po kroku jak to zrobić z góry dzięki mam megane 1,4 55KW wersja RN rok 98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2008 Tak jak podano wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 26 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 Mnie też padło lewe tylne łożysko - wyło. Oczywiście wymieniłem rok temu komplet. Brat mechanik polecił mi firmy FAG. Nie tanie i pewnie dlatego siedzą cicho PS. Przy wymianie należy koniecznie przeczytać instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soszi Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Witam, Mam pytanko: Czy ktoś ma już jakieś konkretne doświadczenia w użytkowaniu łożysk firmy Cx, Optimal -np. przejechane ze 30 tyś na tych łożyskach bez wymiany ? Muszę wymienić a jakby nie było są 2 razy tańsze od francuskiego SNR'a ale nie wiem czy w ostatecznym rozrachunku rzeczywiście wychodzą taniej Druga sprawa: może jakiś dobry człowiek poleci mi mechanika w Sosnowcu, który dokona profesjonalnej wymiany przy użyciu prasy a nie młotka i zainkasuje za to rozsądną stawkę. A trzecia sprawa : moja megi ma przejechane 167 tyś. i właśnie poszło jedno łożysko - czy jest sens wymiany pozostałych czy też przy takim przebiegu mogę jeszcze na nich pojeździć ? z góry dzięki za odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 28 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 soszi, ja wymieniałem w Dąbrowie Górniczej na ul. Zagłębia Dąbrowskiego (w sobote jadę wymienić kolejne łożysko tam) za 130zł (część + robocizna). Jak chcesz więcej info, jak tam dojechać itd. to wal na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 29 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2008 CX, Optimal to zwykła Chińszczyzna. Ponoć orginalnego Optimala nie sposób zdobyć. Ja SNRa na tył kupowałem za 60zł a na przód za 80zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi