Krzychu Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 (edytowane) Nie jest to odosobniona opinia, trzeba przyznać, że jakość polskich paliw jest mizerna i dużo znajomych potwierdza, że odczuwa różnicę po zatankowaniu paliwa w Niemczech. Przy obecnych cenach w Polsce różnica w cenie jest stosunkowa niewielka, a jakościowo przepaść. Jeszcze dużo wody upłynie zanim doczekamy się dobrego paliwa w Polsce, ale ceny niedługo będą takie same jak u zachodniego sąsiada. Ja osobiście chyba na szczęście nie mam dCi i nigdy nie tankowałem polskiego paliwa pseudo premium. Edytowane 8 Grudnia 2011 przez Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateq111 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ja też jak miałem Renaulty 1.5 DCI i 1.9 DCI tankowałem to droższe ON, nic się nie działo. Padły mi wtryski(Delphi) w 1.5 DCI ale auto miało 200tys km przelotu(liczyłem się, że coś może się stać)i gość co wymieniał mi wtryski też polecił mi lać mixol do ON. Teraz jeżdżę 1.9 TDI 105km i jadąc do Holandii na polskim paliwie miałem 0.5l/100km większe spalanie od tego z Holandii. Także coś w tym jest. Prędkości jazdy te same, trasa ta sama, ten sam kierowca. Ogólnie teraz wybudowali u mnie w mieście 123 Statoil, cena jedna z najniższych, no i wiadomo że są świeże ,nowe i czyste zbiorniki na paliwo. I przeważnie teraz tam tankuje. Jak sobie nie zapomnę to wlewam mixolu, ok 100ml/~45l paliwo. Raz za czas zatankuje jakieś ON Premium dla lepszego samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Ciekawe co piszecie. Ale w sumie w zeszlym roku na Boze Narodzenie moje auto zostalo zwiezione do warsztatu na lawecie po tym jak zamarzlo mi paliwo zalane w Polsce na Orlenie... I pomyslec ze 95% paliwa ktore spalilo auto to jest holenderskie, belgijskie, niemieckie czy francuskie. I spalanie na autotstradach w Beneluxie nam na poziomie 5.6 l/100km caly rok :) Aha, i jednak prawie zawsze Shell bo tanie i syntetyczne wiec idealne proporcje weglowodorow i dodatkow. Az strach jechac do Polski na swieta. A po ile paliwo na Dolnym Slasku? ON ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi