fred Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 chodzi mi o to że jak przekroczę 2000 obr. to się przełączy ale od razu gaśnie na zimnym silniku, jak przycisnę gaz to ok ale jak puszczę to nie trzyma biegu jałowego (od razu gaśnie) I to jest prawidłowe, bo i silnik i reduktor nie są rozgrzane. Kierunek gazownik i on sprawdzi w jakim stanie jest reduktor (ale jak ma już xx tyś km to spora szansa, że jest do wymiany/regeneracji) i wyreguluje instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Kierunek gazownik byłem u gazownika to mi kazał jakiś zaworek(niebieski elektrozawór na parowniku) wyjąć z parownika i przeczyści co uczyniłem ale to nic nie pomogło chyba będzie trzeba nowy parownik kupić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Masz reduktor Emmegas, do którego zestaw regeneracyjny kosztuje około 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Czy jak kupie zestaw naprawczy to sam będę mógł to wymienić, czy lepiej dać do gazownika (gazownik chce 250zł za regeneracje i 350zł za nowy reduktor) Patrzyłem na serwisie aukcyjnym to zestawy są po 70zł, a reduktory po 220zł (ceny z przesyłkami) czy aż tyle gazownicy zarabiają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 byłem u gazownika to mi kazał jakiś zaworek(niebieski elektrozawór na parowniku) Poszukać innego gazownika, bo temu jak widać na robocie nie zależy. gazownik chce 250zł za regeneracje i 350zł za nowy reduktor Wszystko kosztuje, ale w tym masz też (a przynajmniej powinno być) ustawienie instalacji po regeneracji/wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 czy wymiana membran naprawdę nie wiele pomoże i lepiej kupić nowy parownik/reduktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 W reduktorze zużywają się praktycznie tylko membrany i sprężynki, reszta to obudowa z odlewu aluminium, lub innego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 a czy można ustawić tak żeby się sam przełączał na lpg po osiągnięciu 30-40*C przez silnik teraz mam tak ze jak przekroczy 2000obr to się przełącza czy można to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Jak najbardziej jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 mógłbyś to jakoś opisać czy to zadanie dla gazownika ? instalacja to elpigas z 1 silniczkiem krokowym Dodano: 06 lut 2012 - 19:17 odbiegnę nieco od tematu choć to też jest o uruchamianiu :) Wczoraj auto(megane1.6e 90KM 96r z LPG) nie chciało mi odpalić na PB więc ustawiłem żeby odpalił na LPG(na przełączniku mam 3 pozycje 1pb, 2 awaryjne odpalenie na lpg-czego użyłem, 3 lpg po przekroczeniu 2000obr) i odpalił trochę go przegazowałem (i tu zrobiłem błąd) po zgaszeniu silnika usłyszałem ze coś cieknie spojrzałem pod maskę na grodzi (za silnikiem na środku) był ślad jak by woda wytrysnęła i czuć było gazem, wszedłem pod auto i zobaczyłem stróżkę cieczy (to był gaz) Zakręciłem zawór na butli i przestało ciec. Odkręciłem i nie ciekło (przed wczoraj zatankowałem gazu do pełna). Teraz pytania 1. Co mogło się stać (czy wtryski się uszkodziły), i czy mogę jechać na lpg dalej czy lepiej na pb do gazownika? 2. Czy możliwe jest żeby cały gaz uciekł w przeciągu paru chwil(w kanale była spora pluta tej cieczy-gazu)? 3. Czy wymiana membrany w parowniku emmagas mogę się zając sam czy lepiej dać do gazownika? 4. Jak zmienić moment przełączenia pb/lpg tak żeby się przełaczał po 30*C a nie jak teraz po przekroczeniu 2000obr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Jedź do gazownika, bo jak by nie patrzeć to masz do sprawdzenia i regulacji cała instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 (edytowane) Tak też myślałem tylko teraz krucho z kasą bo czeka mnie wymiana kompletu rozrządu z pompą wody, simeringami, paskami, płynu chłodniczego i termostatu a kto wie czy nie nagrzewnicy :) Chyba w tym miesiącu nie dam rady tego ogarnąć bo mam jeszcze do wymiany w instalacji LPG butle i parownik (tu może regeneracja by pomogła choć mówi gazownik ze rzadko kiedy to pomaga na dłużej niż 2-3m-ce)a to chciałbym za jednym zamachem zrobić Gorzej jak gazownik powie ze taniej wyjdzie nową instalację założyć to już się załamię Ehh :) moj megi :) Edytowane 6 Lutego 2012 przez pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Wymiana parownika i silniczka krokowego, to już właściwie nowa instalka w tym przypadku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 a czy krokowy musi być konkretnie pod tę instalkę ? Czy może być inny np ten http://moto.allegro.pl/silnik-silniczek-krokowy-atuator-sonceboz-slask-i2099351653.html ? a jaki parownik polecasz do tego auta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Krokowiec to wszystko jedno jaki, ja mam KME i też działa :) Jeżeli obecnie masz ML94, to przy nim zostań, bo to dobry reduktor. Ten reduktor ma dość prostą budowę i naprawdę wystarcza wymiana membran, żeby odżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi