Keny150 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Czy będzie pasował alternator od benzyny do diesla? A dokładnie pisząc od 2.0 lub 1.6 benzyny do 1.9dti z roczników 1998-1999. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 jeżeli będzie taki sam prąd ładowana to tak ale wątpię by pasował od benzyny. O ile dobrze pamiętam to u mnie jest 75A ale mogę się mylić. Na pewno 1,6 ma mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Na alternatorze widzę tylko napis VALEO 14V 120A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 No to 120A musisz mieć. Jutro zerknę pod maskę u siebie ile mam amper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Znalazłem od benzyny 2.0 , kółko pasowe ale bez sprzęgiełka , wymiary takie same, uchwyty alternatora identyczne, ma 110A mniej o 10A od diesla, i z tyłu nie ma kostki i zastanawiam się ewentualnie jak go podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Nie cuduj tylko kup taki jak ma być. Ten może mieć nie tylko mniejszą moc maksymalna, ale też dawać za mało A przy niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Wykombinowałem tak, że zdjąłem koło pasowe z alternatora z benzynki i zamontowałem do alternatora z diesla. Tylko , że koło pasowe z diesla było ze sprzęgłem a te od benzyny jest bez, ale wymiary ilość rowków jest identyczna i pasuje bez problemu. Czy to nie robi różnicy ze sprzęgłem czy bez?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Pytanie mam tylko jedno - po co tak kombinować :) myślisz, że do diesla nie kupisz alternatora :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Polak potrafi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Nie tak łatwo znaleźć alternator o 120A, z wtyczką z tyłu i ze sprzęgiełkiem! Polak potrafi?! Nie rozumiem tego sarkazmu?! Mam alternator ale o mocy 110A, bez wtyczki- orginalne gniazdo, który ma koło pasowe pasujące do mojego alternatora (orginalneg) to co za problem je wymienić? Skoro dla Was to magia zamienić koła??? No Fakt , że to koło pasowe nie posiada sprzęgła, ale wcześniej stosowano koła pasowe bez sprzęgła i było dobrze, pozatym większość alternatorów od renówek co oglądałem nie miało sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Chłopie alternator od diesla i od benzyny mają inną charakterystykę ładowania akumulatora. Silnik diesla kręci się na niższych obrotach niż silnik benzynowy i przez to alternator pracuje na innych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Aston76, czy ty przeczytałeś ze zrozumieniem mój ostatni post?! Nie chodzi mi o zamianę alternatora (diesel-benzyna), tylko o zamianę koła pasowego! Chyba, że odnosisz się do postów o wiele wcześniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Odnosiłem się do wcześniejszych postów. Jak założysz samo koło pasowe to spoko. Według mnie może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keny150 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Założyłem koło pasowe bez spręgła (wcześniej było z ) i nie zauważyłem żadnej różnicy przy gwałtownym przyspieszeniu i hamowaniu oraz przy wyłączaniu silnika. Z tego co słyszałem te sprzęgiełka potrafią nieraz narobić sporo bałaganu. Rozleciało się sprzęgło jednokierunkowe na kole pasowym od alternatora i spadł pasek wieloklinowy, który w następnie wkręcił się w pasek rozrządu i ...... wiadomo diesel - koszty spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 To w końcu chodzi o zmianę koła pasowego napędu alternatora czy zamianę całego alternatora z benzyny do diesla :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi